Speciale online editie Bank voor de klas

17 maart 2021
De landelijke Week van het geld 2021 (22 t/m 26 maart) komt eraan! Met dit jaar de feestelijke tiende editie van Bank voor de klas. Met dit programma bereikten Nederlandse banken de afgelopen jaren bijna 1 miljoen kinderen met gastlessen financiële educatie tijdens de Week van het geld. Vanwege corona en de impact daarvan op het onderwijs, leerkrachten en kinderen, is deze editie van Bank voor de klas anders dan andere jaren. De gastlessen zijn helemaal online – met een belangrijke rol voor de bankmedewerker. Ook worden de gastlessen dit jaar niet alleen gegeven tijdens de Week van het geld, maar ook daarna. Met de opening van de Week van het geld als feestelijke kick off.

Dit jaar konden medewerkers van banken natuurlijk niet in levenden lijve voor de klas staan, aldus Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), organisator van Bank voor de Klas. “Maar als er één moment is waarop praten over (verstandig) omgaan met geld belangrijk is, dan is dat misschien wel nu. De coronacrisis heeft een grote impact, ook op kinderen en hun financiële situatie thuis. Daarom zijn de gastlessen nu online, zodat het veilig en verantwoord is voor iedereen. Scholen en leerkrachten leveren een enorme prestatie – we willen het hun zo makkelijk mogelijk maken om als ze dat willen, financiële educatie in te passen in hun programma. En enorm trots ben ik natuurlijk op de vele honderden collega’s van banken die zich inzetten en enthousiast de ‘digitale klas’ instappen.”

Bank voor de klas 2021: online en verlengd

Sinds 2011 organiseert de Nederlandse Vereniging van Banken met haar leden Bank voor de klas, het gezamenlijke programma voor financiële educatie, met gastlessen voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs tijdens de Week van het geld. De feestelijke opening van de Week van het geld 2021 op maandag 22 maart is de start van de online gastlessen Bank voor de klas. Gastlessen worden gegeven tot en met 11 juni. Tijdens de gastles wordt de Cash Quiz gespeeld. Bank voor de klas maakt elk jaar een nieuwe Cash Quiz. Dat is een spannend en interactief online spel op het digibord, over (omgaan met) geld. Dit jaar speelt niet de gastdocent/bankmedewerker, maar de leerkracht de Cash Quiz met de klas. Vóórdat de quiz wordt gespeeld, legt de leerkracht online contact met de bankmedewerker. In die gastles gaat de bankmedewerker het gesprek aan met de klas over (verstandig) omgaan met geld.

10 jaar Bank voor de klas: feest in de klas!

Dit jaar viert Bank voor de klas de tiende editie van het programma. Dat wordt gevierd met een jubileumeditie van de Cash Quiz, en met een leuke Sing-a-song-challenge. Het thema van de Cash Quiz 2021 is “goed omgaan met geld is goud waard’”, ook het thema van de Week van het geld 2021. Klassen die een gastles kregen, kunnen meedoen met de Sing-a-song challenge. Ze sturen dan een filmpje in waarin ze de rap ‘Spaarplan’ van rapper Yes-R rocken. De winnende klas wint een meet & greet met Yes-R. De Cash Quiz sluit aan op de leerdoelen van NIBUD voor financiële educatie in het basisonderwijs. De vragen van de Cash Quiz worden ontwikkeld door educatieve uitgeverij Zwijsen. Alle leermiddelen van Bank voor de klas zijn vrijwel het hele jaar door beschikbaar op bankvoordeklas.nl.

Over de Week van het geld

De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken. Dit platform, waar de NVB deel van uitmaakt, streeft naar structurele integratie van financiële competenties in het onderwijscurriculum. Door kinderen en jongeren te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd. Dit jaar is de Week van het geld geheel online. De online opening op 22 maart wordt bijgewoond door HMK Máxima als ere-voorzitter van platform Wijzer in geldzaken en door minister van Financiën Wopke Hoekstra en minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Elke dag zijn er bovendien LIVE-uitzendingen vanuit de Studio Week van het geld, te volgen via weekvanhetgeld.nl/studio.

Ook Bank voor de klas en de bankensector zijn tijdens de Week van het geld online vertegenwoordigd:

Dinsdag 23 maart:

  • 9.00-9.15 uur: Week van het geld journaal: rapper Yes-R te gast. Hij zal de rap ‘Spaarplan’ zingen, zie Spaarplan - Yes-R - YouTube. De rap Spaarplan hoort bij de Sing-a-Song Challenge van Bank voor de klas.
  • 10.00 – 11 uur: Week van het geld Webinar ‘In gesprek met jongeren: bijna 18!’ Te gast is econoom Paul van Kempen (Nederlandse Vereniging van Banken). Hij vertelt over bankzaken als je bijna 18 jaar bent. Moniek de Nooij (Triodos Bank) vertelt over geldezels.
  • 10.30 uur: start online gastles van CEO ING Nederland Ruud van Dusschoten aan basisschool De Achtsprong in Amsterdam.


Woensdag 24 maart:

  • 11. 00 uur: start online gastles van CEO ABN AMRO Robert Swaak aan basisschool De Ruimte in Almere


Donderdag 25/3:

  • 9.00-9.15 uur: Week van het geld journaal – gastdocent Bank voor de klas vertelt over de gastles Bank voor de klas.