"Prikkels inbouwen voor verduurzaming"

Bank en maatschappij
Verduurzaming
Wonen
Om verduurzaming tot stand te brengen, moeten overheid en financiële sector zorgen voor prikkels voor huiseigenaren en bedrijven. “Dat betekent dat je actief stimuleert om de verduurzaming in te zetten en het steeds minder goed mogelijk maakt om de fossiele uitstoot te faciliteren. Dat is een transitieproces.” Dat zegt voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een gesprek met Kees Vendrik, voorzitter van het nationaal Klimaatplatform, voor de podcastserie de Woontransitie van programmamaakster Amy Reijgersberg.

De NVB steunt het voornemen van minister de Jonge dat er in de leennormen voor hypotheken meer prikkels worden ingebouwd voor woningeigenaren om te kiezen voor een duurzame woning. Onder andere door de maximale hoogte van de hypotheek mede afhankelijk te maken van het energielabel van de woning. Op die manier kunnen kopers meer lenen voor een energiezuinig huis dan voor een huis dat minder zuinig is. Immers, dan zijn er minder energielasten, dus meer ruimte voor woonlasten. Ook als iemand zijn bestaande woning wil verduurzamen dan kan hij of zij gebruikmaken van de leennormen die horen bij de verduurzaamde woning. De leennormen bieden zo ruimte om te verduurzamen.

Sommige banken geven al rentekorting aan klanten die kiezen voor duurzaam wonen. “Dat is een mooie prikkel om iemand in beweging te krijgen. De verduurzaming is een investering geworden die je ook ruim terugverdient,” aldus Van der Laan. Niet iedereen komt vanzelf in beweging. Van der Laan signaleert het mechanisme in de samenleving dat “als ons iets overkomt we het gemakkelijker vinden om ons aan te passen dan wanneer wij er zelf voor moeten kiezen. Kunnen we tijdig wenden met elkaar, ook als de prikkels nog niet sterk genoeg zijn?”

Luister hier naar de podcast Rol van de financiële sector in de transitie