NVB reageert op Europese voorstellen voor een effectief UBO register

20 mei 2022
In reactie op de voorgestelde herziening van de Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD VI) en de AMLR doet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een aantal voorstellen om de effectiviteit van het UBO register in de strijd tegen witwassen te behouden en te versterken.

Zo stelt de NVB voor om de grens voor registratie in het UBO register te laten staan op een belang van 25% of meer. Op die manier voorkom je dat banken en andere instanties die uiteindelijk belanghebbenden in een bedrijf moeten vaststellen veel tijd kwijt zijn met het vaststellen van de identiteit van relatief kleine aandeelhouders en zorg je dat inspanningen worden gefocust op grotere aandeelhouders die ook het grootste risico vormen.

Verder moeten banken enige ruimte houden om de maatregelen die zij nemen om de UBO vast te stellen op een risico gerichte manier in te vullen. En tot slot moet de rol van overheidsorganisaties in de lidstaten om de kwaliteit, toegankelijkheid en betrouwbaarheid van de verschillende UBO-registers op peil te houden, worden versterkt.

Lees hier het position paper

Lees hier ook onze oproep voor een actueel en betrouwbaar UBO register aan de Nederlandse overheid