Inmiddels 22.500 bankrekeningen voor Oekraïense vluchtelingen

16 mei 2022
Sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne konden al ruim 22.500 Oekraïense vluchtelingen in Nederland een betaalrekening openen bij Nederlandse betaaldienstverleners. Dat is ruim tweederde van de volwassenen onder de naar schatting ruim 53.000 vluchtelingen die tot nu toe in Nederland zijn ingeschreven.

Om een betaalrekening te kunnen openen, moet een vluchteling meerderjarig zijn, over een erkend en geldig identiteitsbewijs beschikken en in veel gevallen een Burgerservicenummer van een Nederlandse gemeente hebben ontvangen.

Voor vluchtelingen die niet over een geschikt Oekraïens identiteitsbewijs beschikken, werken de overheid en betaaldienstverleners samen aan een betrouwbare en werkbare oplossing. Een betaalrekening is heel belangrijk; daarmee kan een vluchteling zelfstandig loon of leefgeld ontvangen, in winkels, cafés en restaurants betalen, contant geld opnemen en in het algemeen makkelijker deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Wij vinden het heel vervelend voor de betrokken vluchtelingen dat dat nog niet in alle gevallen mogelijk is en doen er alles aan om snel met de overheid tot een oplossing te komen.

Vluchtelingen die nog geen betaalrekening kunnen openen, bijvoorbeeld omdat ze nog niet over een erkend identiteitsbewijs beschikken, komen in aanmerking voor een tijdelijke prepaid betaalpas van de gemeente waar ze verblijven. BNG Bank heeft daarvoor reeds 17.000 prepaid betaalpassen aan Nederlandse gemeenten geleverd. Op zo’n betaalpas kan een gemeente leefgeld storten dat de pashouder vrijwel overal kan besteden waar je ook met een gewone betaalpas kunt betalen. Er kunnen eenvoudige transacties mee worden uitgevoerd.