Financiering bedrijven door banken in coronatijd stijgt door naar 56,7 miljard euro

02 juli 2021
De kredietverlening door banken aan bedrijven tijdens de coronacrisis is de afgelopen maand doorgegroeid van 53,5 naar 56,7 miljard euro. Sinds het begin van de coronacrisis hebben banken 63.000 ondernemers geholpen aan financieringen. Dat blijkt uit de zesde Corona Monitor banken van dit jaar van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

English

Van het totaalbedrag van 56,7 miljard euro gaat voor 3,5 miljard euro naar financiering met overheidsgarantie, zoals de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB(-C)), de Garantie Ondernemersfinanciering (GO(-C)), het Borgstellingskrediet Landbouw (BL(-C)) en de Klein Krediet Coronaregeling (KKC). Dit betreft ruim 8.400 bedrijven.

De periode lijkt te zijn aangebroken voor veel ondernemers om weer vooruit te kijken. De banken constateren dat de economie zich positief lijkt te ontwikkelen, maar zien ook dat er nog veel onzekerheid is. Het herstel is nog broos. Als over een tijdje toch weer contactbeperkende maatregelen nodig zouden zijn, verandert dat het perspectief. Ondernemers lijken aan vertrouwen te winnen om meer krediet aan te vragen. Vele zijn daar ook toe in staat, mede doordat zij door de overheidssteun de afgelopen periode op de been zijn gebleven.

Sectoren die lang te maken hebben gehad met beperkende maatregelen, zijn pas sinds kort aan herstel begonnen. Voor bedrijven die kampen met een verzwakte vermogenspositie en weer willen investeren, is met ingang van gisteren het Post-Covid Groeifinanciering Initiatief van kracht. Drie grote banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) en het pensioenfonds ABP stellen hiervoor met elkaar een bedrag van 400 miljoen euro beschikbaar. Het gaat daarbij om middelgrote en grote bedrijven die in de kern gezond zijn met voldoende perspectief op continuïteit en rentabiliteit.

Tekst loopt door onder afbeelding
Corona Monitor 2 juli 2021 - bedrijven

Betaalpauze

129.000 bedrijven hebben vorig jaar van banken een betaalpauze gekregen, met een totale waarde van 3,1 miljard; dit betreft de generieke betaalpauze van een half jaar die vorig jaar kort na het begin van de crisis is gegeven. Hiermee staat de teller sinds het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar op in totaal 59,8 miljard euro financiering voor 192.000 ondernemers. Betaalpauzes zijn op individuele basis nog steeds mogelijk.

Coronao monitor 2 juli 2021 - Ondersteuning bedrijven