Financiering bedrijven door banken in coronatijd loopt op tot 44,3 miljard euro

02 april 2021
De financieringen door banken van bedrijven tijdens de coronacrisis zet door. Sinds het begin van de coronacrisis hebben banken circa 52.000 ondernemers geholpen aan financieringen met een totale waarde van 44,3 miljard euro. Dat blijkt uit de derde Corona Monitor banken van dit jaar.

English

Ruim 60% van de reguliere financieringen zijn leningen onder de 250.000 euro. Van het totaalbedrag van 44,3 miljard euro gaat voor 3,1 miljard euro naar financiering met overheidsgarantie, zoals de BMKB (-C), de GO (-C), de BL (-C) en de KKC. Dit betreft ruim 8.200 bedrijven.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: “Banken hebben vanaf het begin van deze crisis bedrijven stevig ondersteund en zijn er ook in de volgende fase voor hun klanten. Banken kunnen alleen krediet of uitstel van aflossing geven aan bedrijven die in de basis gezond zijn en in staat moet worden geacht zich na de crisis te kunnen herstellen. Natuurlijk staan bedrijven in de horeca en de detailhandel onder zware druk door de coronabeperkingen. Wij moeten rekening houden met een langere periode tot omzetherstel in de getroffen sectoren, mogelijk zelfs tot in 2022. Discotheken, grootschalige evenementen of onze hotels en toeristische trekpleisters zullen mogelijk last blijven houden van beperkingen. Het doorlopen van het steunpakket van de overheid is dus essentieel.”

“Banken willen naast hun klant staan. Niet alleen door te financieren, maar ook wijzen op regelingen, meedenken met klanten en soms ook weigeren in het belang van de ondernemer omdat extra schuld niet verantwoord is. Daarnaast zou het financieren van niet-levensvatbare bedrijven ten koste gaan van de mogelijkheden van banken om gezondere  ondernemingen te helpen zich de crisis uit te investeren.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Kerncijfers corona monitor banken 2 april 2021

129.000 bedrijven hebben vorig jaar een betaalpauze gekregen, met een totale waarde van 3,1 miljard; dit betreft de generieke betaalpauze die vorig jaar kort na het begin van de crisis is gegeven. Hiermee staat de teller sinds het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar op in totaal 47,4 miljard euro voor 181.000 ondernemers.

Sinds het begin van de coronacrisis hebben bijna 26.000 particuliere klanten een betaalpauze ontvangen voor hun hypotheek en 12.000 op een consumptief krediet. Dit betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot drie maanden, waarbij een deel van deze consumenten inmiddels een verlenging van de betaalpauzes heeft gekregen. Hiermee is in totaal 88 miljoen euro gemoeid.

Corona Monitor 2 april 2021 (pdf)
Corona Monitor 2 april 2021 (jpg)Corona Monitor 2 april 2021

Klik voor groter exemplaar (pdf)

Aantal bedrijven en consumenten ondersteund

 

Ondersteuning bedrijven in miljarden euro's