Financiering bedrijven door banken afgelopen maand met bijna vier miljard euro gestegen

03 september 2021
De kredietverlening door banken aan bedrijven tijdens de coronacrisis is de afgelopen maand doorgegroeid van 60,5 naar 64 miljard euro. Sinds het begin van de coronacrisis hebben banken 69.000 ondernemers geholpen aan financieringen. Dat blijkt uit de achtste Corona Monitor banken van dit jaar van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

English


Het overgrote deel van het totaalbedrag van 64 miljard euro betreft reguliere financiering door banken van bedrijven. Deze is ondanks de coronacrisis op peil gebleven. 3,7 miljard euro hiervan gaat naar financiering met overheidsgarantie, zoals de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB(-C)), de Garantie Ondernemersfinanciering (GO(-C)), het Borgstellingskrediet Landbouw (BL(-C)) en de Klein Krediet Coronaregeling (KKC). Dit gaat om bijna 8600 bedrijven.

“Banken zijn blij dat de kredietverlening van maand op maand blijft toenemen, zodat bedrijven en ondernemers volop kunnen blijven investeren,” zegt voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). In de getroffen sectoren lijkt het economisch herstel te zijn ingezet. De overheid heeft daarom besloten de generieke steunmaatregelen per 1 oktober a.s. te beëindigen. “Het is goed dat de overheid blijft kijken of specifieke sectoren toch nog steun kunnen ontvangen. Banken houden er echter rekening mee dat een beperkt aantal ondernemers door het wegvallen van de generieke steun alsnog in de problemen komt. We zullen zorgvuldig kijken of en hoe we dat dan goed mogelijk kunnen oplossen.”

Betaalpauze

129.000 bedrijven hebben vorig jaar van banken een betaalpauze gekregen, met een totale waarde van 3,1 miljard; dit betreft de generieke betaalpauze van een half jaar die vorig jaar kort na het begin van de crisis is gegeven. Hiermee staat de teller sinds het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar op in totaal 67,1 miljard euro financiering voor bijna 200.000 ondernemers. Betaalpauzes zijn op individuele basis nog steeds mogelijk.

Corona Monitor 3 september 2021 (pdf)
Corona Monitor 3 september 2021 (jpg)

Klik afbeelding voor groter exemplaar (pdf)
NVB Corona Monitor 03092021

Corona Monitor 2021093 - Ondersteuning bedrijven in miljarden euro's