Deel sealbagautomaten weer open met beveiliging

22 januari 2021
Banken en Geldmaat heropenen maandag 25 januari tijdelijk 40 sealbagautomaten van Geldmaat verspreid over het land. De automaten zullen uit veiligheidsoverwegingen gedurende de openingstijden permanent worden bewaakt en iedere dag worden geleegd. Op die manier willen banken ondernemers een tijdelijke extra mogelijkheid bieden voor het afstorten van contant geld. Ondertussen werken ze samen met Geldmaat aan een meer permanente oplossing zodat meer sealbagautomaten weer veilig kunnen worden gebruikt.

Ondernemers die gebruik willen maken van deze mogelijkheid moeten zich uit veiligheidsoverwegingen legitimeren bij de bewaker van de automaat waarna zij de sealbag zelf kunnen afstorten. Legitimeren kan met een geldig legitimatiebewijs. Banken begrijpen dat dit ongemak met zich mee kan brengen maar benadrukken dat dit noodzakelijk is voor de veiligheid. De 40 automaten zullen op doordeweekse dagen geopend zijn van 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s middags. De locatie van de geopende sealbagautomaten is te vinden op de Locatiewijzer van Geldmaat. 

Eerder sloten banken en Geldmaat op advies van de politie alle ruim 500 sealbagautomaten. Banken namen dit ingrijpende besluit na een nieuwe vorm van plofkraak op een sealbagautomaat. Door deze nieuwe vorm kunnen er niet ontplofte explosieven achterblijven en ontstaan er risico’s op persoonlijke ongelukken bij gebruikers, medewerkers en passanten.

Sealbagautomaten zijn bestemd voor het afstorten van geld door ondernemers. Naast de 40 sealbagautomaten die nu weer open gaan kunnen ondernemers ook terecht bij de geldstortautomaten van de banken en Geldmaat. Dat zijn er opgeteld meer dan 1000. Op de Locatiewijzer van Geldmaat is het overzicht van de alternatieve geldstortlocaties te vinden. Ondernemers kunnen ook gebruik maken van de beveiligde afstortservice van een waardetransporteur.