Banken sluiten sealbagautomaten uit veiligheidsoverwegingen

08 januari 2021
Banken en Geldmaat hebben op advies van de politie besloten om alle ruim 500 sealbagautomaten voorlopig te sluiten. Banken nemen dit ingrijpende besluit na een nieuwe vorm van plofkraak eerder deze week op een sealbagautomaat. Door deze nieuwe vorm kunnen er niet ontplofte explosieven achterblijven en ontstaan er risico’s op persoonlijke ongelukken bij gebruikers, medewerkers en passanten. Banken en Geldmaat gaan daarom per direct over tot sluiting.

Sealbagautomaten zijn bestemd voor het afstorten van geld door ondernemers. Nu deze automaten voorlopig worden gesloten kunnen ondernemers terecht bij de geldstortautomaten van de banken en Geldmaat. Dat zijn er opgeteld naar schatting meer dan 1000. Op de Locatiewijzer van Geldmaat is het meest actuele overzicht van de alternatieve geldstortlocaties te vinden. Ondernemers kunnen ook gebruik maken van de beveiligde afstortservice van een waardetransporteur. 

Banken en Geldmaat betreuren de noodzaak voor de invoering van deze maatregel en begrijpen dat dit voor ondernemers veel ongemak met zich meebrengt. Zij werken daarom aan een oplossing die het aantal afstortmogelijkheden op korte termijn kan vergroten. Daarnaast gaan banken graag in gesprek met betrokkenen om de gevolgen van deze maatregel te bespreken.