Wilderness Transformation Program Nederlandse Banken

29 juni 2022
De energietransitie, klimaatadaptatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn voor de Nederlandse Banken belangrijke thema’s in een omgeving die uitdagingen geeft: digitalisering, innovatie en een intensief toezicht op dezelfde banken. Hoe geef je als leider binnen deze sector invulling aan de juiste strategie in dit tijdperk van verandering naar een nieuwe, regeneratieve economie? Om antwoord te zoeken op deze vraag organiseerde de Nederlandse vereniging van Banken in samenwerking met de Foundation for natural Leadership een Wilderness trail voor 8 leiders uit de sector naar Noorwegen voor duurzame en transformatieve impact in de financiële sector.

'Als feiten de wereld konden redden dan hadden we nu geen klimaatprobleem. Stikstofemissies, vervuilingsniveaus, biodiversiteit: de functionele termen doen het uitstekend in rapporten maar het hart beroeren ze niet. Wil er iets ten positieve veranderen aan onze gemankeerde omgang met natuur, dan hebben we naast de ratio ook goed beklijvende mythes nodig die vertellen over betekenisvolle relaties, over verwantschap met andere schepselen en over het essentiële verschil tussen voldoende en almaar meer'.
(
Arita Baaijens Groene Amsterdammer juni 2022)

In voorbereiding op deze bijzondere trail gingen de deelnemers in gesprek met Medy van der Laan, voorzitter Nederlandse vereniging van Banken, zij deelde haar visie op leiderschap en duurzaamheid binnen de sector. Daarnaast werden de deelnemers in hun voorbereiding op deze trail geïnspireerd door Herman Wijffels. Als grondlegger van de Nederlandse vereniging van banken, de FNL en oud bestuurder van de Rabobank is hij ambassadeur van dit programma. In een middagsessie ging hij in gesprek met de deelnemers. Hier stond de urgentie van de benodigde transities op het vlak van energie, voedsel en circulariteit centraal. Daarnaast nam Herman de deelnemers mee in zijn persoonlijk verhaal over leiderschap en de groei die hij als persoon doormaakte.

Tekst loopt door onder beeld

Tijdens de trail zelf dompelen de deelnemers zich een week lang onder in hun eigen natuur en die van het ruige landschap van Noorwegen. Als hoogtepunt ondergaan ze een Quest van 36 uur in solitude. Dit om antwoord te vinden op hun persoonlijke vragen. Dit alles onder begeleiding van ervaren FNL facilitators Mark Jacobs, Eelco Dubbeling en Martje Fraaije.

De innerlijke reis wordt vergemakkelijkt door middel van dagen wandelen over wildernis paden en moerassen, het delen van inzichten en momenten van stilte, eenzaamheid en eenvoud.

Tekst loopt door onder beeld

Op de laatste dag blijkt hoe het programma deelnemers in het hart geraakt heeft. Indrukwekkend hoe de persoonlijke inzichten gedeeld worden.  Persoonlijk leiderschap op weg naar een duurzame wereld loopt als een rode draad door de verhalen. Wij als facilitators zijn ongelooflijk trots op de intenties die hier worden gedeeld en daarmee bekrachtigd.