NVB deelt kennis met studenten Erasmus Universiteit Rotterdam

24 december 2020
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is al lang betrokken bij het Model United Nations-project van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). In dit project leren studenten hoe de Verenigde Naties werken, en zoeken ze met studenten wereldwijd naar oplossingen voor mondiale vraagstukken. EUR-alumni Eelco Dubbeling en Bas Metz van de NVB geven hun kennis en ervaring door aan studenten in dit bijzondere project.

Bas Metz, beleidsmedewerker bij de NVB: “De universiteit doet ieder jaar mee aan ’s wereld grootste simulatie van de Verenigde Naties, de National Model United Nations (NMUN). Honderden studenten van over heel de wereld komen bij elkaar om oplossingen te zoeken voor wereldwijde problemen, zoals klimaatverandering, mensenrechtenschending en terrorisme. Een ontzettend inspirerende en spannende ervaring. In mijn studententijd was ik al actief betrokken bij het NMUN-programma van de EUR en was ik deelnemer in het project. Later werd ik ook trainer. NVB-directeur Eelco Dubbeling geeft als EUR-alumnus al zo’n tien jaar een workshop onderhandelen aan de EUR-delegatie. Dat was ook de eerste keer dat ik als student met Eelco en de NVB zelf in contact kwam.”

Tekst loopt door onder beeld

Bas Metz (l) en Eelco Dubbeling

Soft skills

“De afgelopen twee jaar, sinds ik werk voor de NVB, ga ik met Eelco mee naar de studenten om onze kennis te delen over onderhandelen in de praktijk. Ook dit jaar gaven we weer een workshop. We spreken bijvoorbeeld over het ontwikkelen van ‘soft skills’, interculturele communicatie (Nederlandse directheid!) en actief luisteren tijdens een onderhandeling. Het is mooi om te zien hoe gedreven en betrokken studenten zijn. Een deel heeft grote ambities en zien - terecht denk ik -  deelname aan een Model United Nations conferentie als een opstap naar een glansrijke internationale carrière. Begin 2021 is er helaas geen fysieke conferentie in verband met COVID-19, maar studenten zullen wel meedoen aan een (grote) digitale conferentie. We hopen in de toekomst onze kennis en ervaring te kunnen blijven delen.”