Kickstart 2021: NVB luidt het nieuwe jaar online in

12 januari 2021
Een swingende aflevering van De Wereld Draait Door: daar had de online nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Banken op 11/01 nog het meest van weg. Aan de tafel van journalist Diana Matroos en gastheer Chris Buijink schoven onder anderen aan VNO-NCW-topvrouw Ingrid Thijssen en Eurocommissaris Mairead McGuinness – de laatste online. De maker van Fokke & Sukke vervatte de besproken thema’s direct in hilarische strips.

2020 was een bewogen jaar, trapte gastvrouw Diana Matroos af. “Waarin we zeker in staat zijn om te vernieuwen. Kijk maar naar deze geweldige bijeenkomst voor ruim 400 genodigden. Online maar toch dichtbij, want veel bezoekers zijn live te zien op de schermen in de opnamestudio. “En: duimpje omhoog of omlaag op onze stellingen en stel je vragen aan bezoekers gerust via de chat”, riep Matroos de bezoekers op. 

Bijzonder om iedereen niet live, maar online te zien, bevestigde ook Chris Buijink, voor wie dit zijn laatste nieuwjaarsevent is als voorzitter van de NVB. Deze zomer legt Buijink na twee termijnen van vier jaar zijn voorzitterschap neer. Buijink: “Sinds maart zien we eigenlijk hoe sterk we als bankensector met elkaar staan. En hoe groot de saamhorigheid is. Kijken we naar 2021 en naar de rol die de sector wacht, dan zie ik dat vol vertrouwen tegemoet. Uit het onderzoek naar consumentenvertrouwen dat vandaag is gepubliceerd, blijkt ook dat er een stijgende lijn zit in het vertrouwen in banken. En dat als er hick ups zijn, het vertrouwen snel weer terugveert. Ook geven consumenten banken een goede waardering voor de maatschappelijke rol die ze spelen.”

Zware start

2021 krijgt een moeilijke, zware start, voorspelt Buijink. “Met name heel zuur voor ondernemers in sectoren die getroffen worden door corona. Het einde is nog niet in zicht, dus de overheid en banken moeten doen wat we nu al doen: naast mensen blijven staan. In 2020 hebben we klanten voor 30 miljard ondersteund; dat laten we als sector niet uit onze handen vallen. Ik verwacht wel dat Nederland voldoende veerkracht heeft voor een snel herstel.”

Grote uitdagingen, grote kansen

Never waste a good crisis; de uitdagingen zijn groot, maar de kansen ook, was de boodschap van Maread McGuiness, EU-commissaris en voormalig vicepresident van het Europese Parlement, die op Europees niveau de regels maakt voor de financiële sector. De coronacrisis is een gezondheids- en economische crisis, die landen niet individueel, maar samen moeten aanpakken, benadrukte McGuinness. De financiële implicaties zijn belangrijk, maar ook de sociale en politieke gevolgen. We moeten deze crisis gebruiken voor de gezamenlijke opbouw van een meer robuust en duurzaam Europa, aldus McGuinness. “We mogen daarbij geen tijd verliezen.”

Heldere boodschap

Volgende gast die live in de studio aanschoof,  was Ingrid Thijsen, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW. Thijssen kwam net terug van de gesprekken met de politiek over de steunpakketten aan ondernemers. In het gesprek met Diana Matroos en Chris Buijink geeft de VNO-NCW-voorzitter een heldere boodschap af: de huidige overheidssteun voor ondernemers is niet voldoende, zeker nu de lockdown wordt verlengd. Er wordt er achter de schermen al wel weer druk gepraat met het kabinet over een uitbreiding van de steun, aldus  Thijssen "Er zijn wel tien of twaalf punten waar we over in gesprek zijn." Daarnaast wil ze dat er een oplossing wordt gevonden voor de vermogens van ondernemers die uitgeput raken.

Tekst loopt door onder beeld

Diana Matroos, Ingrid Thijssen en Chris Buijink heffen het glas bij de nieuwjaarsbijeenkomst

Thuiswerken

Aan het slot van deze interactieve online bijeenkomst waren er online bijdragen van Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland met een oproep tot een bijdrage van banken aan een ‘groen herstel’ en de NVB-bestuursleden Wiebe Draijer, CEO van de Rabobank, en Robert Swaak, die middenin de coronatijd de nieuwe CEO van ABN AMRO werd en aandacht besteedde aan al die duizenden bankmedewerkers die vanaf maart 2020 thuiswerken.  Swaak: “Eerst ging het vooral over de werkplek, later over: wat betekent thuiswerken en kantoor voor mensen? Op naar een nieuwe manier van werken.”

Optimisme

Wiebe Draijer bedankte Chris Buijink voor zijn enorme inzet voor de sector en voor zijn bijdrage aan het herstel van het consumentenvertrouwen in de sector. De samenwerking tussen de banken onderling en met stakeholders was al goed; zeker nu in deze coronaperiode van groot belang, benadrukte Chris Buijink in reactie.

“We hebben met z’n allen laten zien dat als er iets groots nodig is, we dat met z’n allen kunnen realiseren. Dat schept optimisme voor grote transities”, besloot Van der Heijden van MVO Nederland. Fokke en Sukke waren het van harte eens met alle besproken thema’s, aldus maker Bastiaan Geleijnse die de meeting besloot met enkele on the spot gemaakte cartoons van de bekende vogeltjes  zonder broekje. De nieuwjaarsbijeenkomst werd afgesloten met de traditionele borrel. Online!

Bekijk de compilatie: