Bankinbeeld.nl: zo staat de sector ervoor

12 mei 2021
Stijgt het spaargeld van huishoudens? Hoeveel betaaltransacties verwerken banken per jaar? Hoe groot is het uitstaand kredietvolume bij banken? Op bankinbeeld.nl staan de juiste, actuele cijfers, plus handige factsheets. Paul van Kempen van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vertelt waarom deze informatieverstrekking belangrijk is.

Van Kempen: “Informatie van en over banken staat veelal versnipperd. De Nederlandsche Bank publiceert cijfers, het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft weer andere statistieken. We vinden het als bankensector belangrijk dat verschillende doelgroepen – ook consumenten – al die informatie bij elkaar kunnen vinden. Informatie die ook makkelijk te begrijpen en te interpreteren is. Veel financiële informatie staat immers in ingewikkelde statistieken. Daarom ontwikkelden we bankinbeeld.nl. Een toegankelijke site met algemene informatie over de sector. De meerwaarde zit vooral in de toegankelijkheid en laagdrempeligheid.”

Laagdrempelig

Het laagdrempelig informeren hoort ook bij een belangenvereniging, vindt van Kempen: ”We spreken toch namens de bankensector. Dan is het belangrijk om te laten zien: wat doet de sector eigenlijk? Wat is haar bijdrage en wat heeft de sector te bieden? Op bankinbeeld.nl geven we informatie over een paar belangrijke thema’s. Een belangrijke – waarover we als NVB ook zelf data uitvragen bij onze leden – is werkgeverschap. We houden bij hoeveel mensen er werken in de sector. Dan zie je heel goed dat er sprake is van krimp. Telde de sector 10 jaar geleden nog zo’n 100.000 medewerkers; nu zijn dat er krap 70.000. Onderliggend zie je ook een verandering in het type functie: minder mensen in de business en verkoop. En veel meer mensen in IT-engineering en audit- en risicomanagementfuncties bijvoorbeeld.”

Globaal beeld

Paul van Kempen

Van Kempen: “Samen met NVB-adviseurs kijk ik welke cijfers we moeten opnemen op de site. Woningmarkt bijvoorbeeld, welke cijfers zijn het meest relevant? Kijk je naar de veiligheid van banken, wat zijn dan de beste indicatoren om dat te laten zien? Natuurlijk kun je geen detailinformatie geven. Maar met een globaal beeld zijn de meeste mensen al geholpen.
Banken verrichten veel inspanningen ter voorkoming van plofkraken. Dan is het belangrijk om als sector cijfers te presenteren over de omvang van zulke financieel-economische criminaliteit. Verder biedt de site ook thematische factsheets. Met daarop per thema de belangrijkste cijfers en wat duiding, bijvoorbeeld Banken & wonen. Je kunt je immers ‘verliezen’ in statistieken, en dat willen we juist voorkomen. Je wilt laten zien: “zo staat het er nu voor”. Dat doen we op bankinbeeld.nl.”