2 minuten

Hoe is de variabele rente opgebouwd?

De variabele rente bestaat uit vijf onderdelen. Elk onderdeel is variabel.

 • Basisrente
  De basisrente kunt u zien als de ‘kale’ inkoopprijs van het geld. Banken berekenen de basisrente met een of meer rentestandaarden. Bijvoorbeeld met een eigen rentestandaard of met de Euribor. De Euribor is de basis voor de rente die banken in rekening brengen als ze elkaar geld uitlenen.
 • Kapitaalkosten
  Bovenop de basisrente maken banken nog andere kosten om zelf geld te lenen. Die kosten zijn onder meer afhankelijk van de kredietwaardigheid en de samenstelling van de balans van de bank. Deze kosten horen tot de kapitaalkosten. Bij de kapitaalkosten horen ook: het minimale rendement op het eigen vermogen en de kosten om te voldoen aan de wettelijke regels voor het eigen vermogen en de kasvoorraad.
 • Dienstverleningskosten
  Banken maken ook kosten om hun klanten van dienst te zijn. Dat zijn bijvoorbeeld de kosten voor personeel, administratie en computersystemen. Al deze kosten samen zijn de dienstverleningskosten.
 • Risicokosten
  Een bank loopt altijd het risico dat een klant een lening niet terugbetaalt. De kosten van niet-terugbetaalde leningen zitten in de risicokosten. De hoogte van de risicokosten die de bank via de rente in rekening brengt, is onder meer afhankelijk van het inkomen en van eventuele andere schulden van de klant. Bij een hypotheek speelt ook de waarde van de woning een rol.
 • Winstopslag
  In de winstopslag zit de winst die een bank wil maken in aanvulling op het minimale rendement op het eigen vermogen. Hoe hoog de winstopslag is, verschilt per bank.

Lees hierover meer op de pagina rente.