2 minuten

Bureau Kredietregistratie (BKR)

Zodra u iets op krediet koopt of geld leent, dient dit door de kredietverstrekker (bijvoorbeeld een bank) geregistreerd te worden bij een erkend registratiebureau.

Wat is het Bureau Kredietregistratie?

Andersom dient een verstrekker bij dat registratiebureau te toetsen welke leningen een klant momenteel al heeft, zodat bekend wordt welk bedrag een klant nog mag lenen volgens de dan geldende leennormen. Dit is wettelijk verplicht. Banken doen dit bij stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat werkt in het voordeel van verreweg de meeste mensen die lenen. Want van de 10,5 miljoen geregistreerde mensen is bijna 93% positief geregistreerd. Dat betekent dat het krediet is aangemeld bij BKR en elke verstrekker kan zien dat de klant een goede betalingsmoraliteit heeft. Zo’n registratie wordt pas negatief op het moment dat de klant (één van) de lening(en) een aaneengesloten periode (vaak 3 maanden) niet meer heeft betaald. Zo’n negatieve registratie is een belangrijke indicator voor een verstrekker wanneer een klant een nieuw krediet bij deze aanbieder aanvraagt, maar hoeft een nieuwe verstrekking niet in de weg te staan. Enkele kredieten worden alleen geregistreerd als ze negatief zijn, zoals hypotheken. Studieschulden worden op dit moment niet geregistreerd.  

BKR geeft zelf geen adviezen en neemt geen beslissingen over kredietaanvragen. Dat beslist de aanbieder op basis van het eigen acceptatiebeleid. De leden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn aangesloten bij BKR, indien zij kredieten verstrekken die een wettelijke verplichting tot registratie kennen, zoals consumptieve kredieten, roodstanden en creditcards. Maar ook kredieten die worden aangeboden door andere aanbieders (telefoonabonnementen met een aflossingsvariant of een koop op afbetaling bij een winkel, zoals een televisie) worden geregistreerd. Diverse organisaties werken samen met BKR om het systeem van kredietregistratie voortdurend te evalueren en verbeteren. De NVB is één van die organisaties.

In onderstaande film wordt uitgelegd wat BKR is en doet.

Handige links over BKR