Spaar- en beleggingshypotheken

Spaar- en beleggingshypotheken zijn financiële producten die uit twee delen bestaan: een aflossingsvrije hypothecaire lening en een spaar- of beleggingsproduct om vermogen op te bouwen voor de aflossing van de hypotheek. Sinds 1 april 2017 zijn de fiscale regels rond deze producten versoepeld waardoor klanten het opgebouwde vermogen uit het spaarproduct ook eerder dan de einddatum kunnen gebruiken voor het (gedeeltelijk) aflossen van de hypotheek.

Bij veel banken komt het opgebouwde spaargeld beschikbaar op het moment van aflossen van de hypotheekschuld. Banken bij wie dit niet het geval is, stellen alles in het werk om bij een spaar- of beleggingshypotheek het opgebouwde spaargeld beschikbaar te stellen op het moment van aflossen van de hypotheek van de oude woning bij de notaris.Wel is bij een spaar- of beleggingshypotheek zorgvuldigheid vereist omdat, als de waarde van een polis eenmaal is uitgekeerd, de beƫindiging van de verzekering niet meer te herstellen is.

Daarnaast speelt nog dat de bank vaak het spaar- of beleggingsgedeelte elders heeft gefaciliteerd en dus mede afhankelijk is van de desbetreffende partij. Gelet op de legitieme wens van klanten om in dit soort gevallen voldoende snel over het geld uit hun spaar- of beleggingsproduct te kunnen beschikken, treedt de Nederlandse Vereniging van Banken in overleg met verzekeraars om te kijken hoe dit proces kan worden versneld.