Plofkraken en fysieke incidenten

Hoewel de traditionele bankoverval zeldzaam is, plegen de criminelen de laatste jaren vaker ram- en plofkraken. De NVB, haar leden en politie en justitie zetten zich zin om deze fysieke vormen van criminaliteit te bestrijden.

Highlights

  • Nieuws d.d. 16 december 2019: Banken, Geldmaat, overheden en politie strijden samen tegen plofkraakcriminelen
  • Het aantal plofkraken is in 2018 met ruim 35% gedaald ten opzichte van 2017 en kwam uit op 42.
    Meer info: zie nieuwsbericht d.d. 6 maart 2019
  • Bij een plofkraak proberen criminelen een geldautomaat tot ontploffing te brengen om het geld mee te kunnen nemen. Plofkraken veroorzaken veel schade en vormen een risico voor omwonenden, terwijl de daders over het algemeen nauwelijks buit maken.
  • Banken werken nauw samen met de politie bij het bestrijden van ram- en plofkraken. Ook beveiligen banken geldautomaten en zorgen ze dat het geld na een plofkraak onbruikbaar is.

 

Bank in beeld - feiten en cijfers veiligheid

 

Veelgestelde vragen over Plofkraken en fysieke incidenten

Criminelen die verantwoordelijk zijn voor plofkraken lijken hier mee door te gaan totdat ze gepakt worden of ze een meer profijtelijke criminaliteitsvorm vinden. Ook is er sprake van zogenaamd kopieergedrag. 

In acht op de tien plofkraken wordt geen buit gemaakt. Daarentegen is sprake van heftige explosies die leiden tot veel schade aan gebouwen en geldautomaten. Soms moeten panden vanwege instortingsgevaar of brand worden ontruimd. Banken maken zich zorgen over de risico’s en overlast voor omwonenden.

Banken investeren tientallen miljoenen euro’s in maatregelen die er op gericht zijn om de plofkraak te laten mislukken, het geld onbruikbaar te maken en om de pakkans te vergroten. Om de effectiviteit van de maatregelen niet te ondermijnen doen banken geen gedetailleerde uitspraken over genomen beveiligingsmaatregelen tegen plofkraken.

Ook werken banken nauw samen met de politie en stellen -waar mogelijk- alle informatie ter beschikking aan de recherche. De opsporing en vervolging van plofkraken heeft in opdracht van de minister hoge prioriteit.

Zie ook nieuwsbericht d.d. 16 december 2019: Banken, Geldmaat, overheden en politie strijden samen tegen plofkraakcriminelen

Een deel van de daders van plofkraken valt in het segment van de zware en georganiseerde criminaliteit. Dat zijn zware en gewelddadige criminelen die systematisch te werk gaan. Voor het overige deel is sprake van zogenaamd kopieergedrag.