Integriteit zakelijk vastgoed

Financiële instellingen moeten van De Nederlandsche Bank (DNB) het integriteitbeleid van zakelijke vastgoedbedrijven beoordelen. De NVB adviseert banken en biedt hulpmiddelen om de integriteit van hun klanten te kunnen onderzoeken.

Highlights

  • Vastgoed vormt al enkele jaren een speerpunt binnen het integriteitstoezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Door de relatief hoge waarde van gebouwen, ondoorzichtige prijsvorming en de complexiteit van de sector vormt fraude en witwassen een groter risico volgens DNB.
  • Financiële instellingen moeten integriteitsrisico’s herkennen en beheersen. Daarom bestaat sinds 2011 de Beleidsregel Integriteitbeleid voor zakelijke vastgoedactiviteiten van DNB. Die verplicht financiële instellingen onderzoek te naar de integriteit van hun klanten.
  • De NVB biedt financiële instellingen vragenlijsten die zij kunnen gebruiken bij dit cliëntenonderzoek. Banken moeten de antwoorden met gezond verstand bekijken en bij twijfel altijd doorvragen, adviseert de NVB.

Twee vragenlijsten

In de vastgoedsector zijn verschillende type beleggers actief. De NVB heeft daarom in 2012 twee vragenlijsten uitgegeven die financiële instellingen kunnen gebruiken bij een cliëntenonderzoek: een voor grootzakelijke klanten (Cliëntprofiel Zakelijk Vastgoed A) en een voor professionele klanten (Cliëntprofiel Zakelijk Vastgoed B). U vindt de formulieren hieronder.