Vooringevulde Aangifte

De Vooringevulde Aangifte (VIA) maakt het een stuk makkelijker om aangifte inkomstenbelasting te doen. Banken en de Belastingdienst werken daarvoor intensief samen.

Highlights

  • Banken in Nederland zijn verplicht om klantgegevens aan de fiscus te verstrekken. Op grond van de Common Reporting Standard (CRS) geldt die verplichting sinds 2016 voor alle banken in de Europese Unie.
  • De Vooringevulde Aangifte (VIA) bestaat sinds 2012. Destijds werd begonnen met het vooraf invullen van hypotheekgegevens en de ingehouden Nederlandse dividendbelasting. Sinds 2013 omvat de VIA alle hypotheek- en renteaftrekgegevens in box 1, evenals de meeste overige bankgegevens in box 3 (zoals spaargeld en de waarde van effecten 
  • De VIA maakt optimaal gebruik van bij banken beschikbare gegevens. Dat voorkomt fouten en bespaart de belastingbetaler veel tijd bij het invullen van de aangifte. 
  • De VIA brengt ook een kostenbesparing voor de overheid met zich mee. De Belastingdienst kan aangiften inkomstenbelasting veel efficiënter verwerken en gemakkelijker controleren.
  • De gegevens van buitenlandse banken worden meestal te laat verstrekt om vooraf te kunnen worden ingevuld. Ook blijft de belastingbetaler altijd verantwoordelijk voor de aangifte; zelf controleren en eventueel aanpassen of aanvullen blijft dus nodig.

Uitbreiding VIA in de toekomst

De Belastingdienst streeft er naar om steeds meer gegevens in de aangifte inkomstenbelasting vooraf in te vullen. Banken werken daar intensief aan mee. Zij verrichten jaarlijks grote inspanningen zodat de juiste gegevens vooraf kunnen worden ingevuld.