Regeling Groenprojecten

Beleggen of sparen in erkende groenfondsen en groenbanken draagt bij aan een duurzame wereld. Voor ondernemers liggen er mogelijkheden om erkende groenprojecten op te starten.

Highlights

  • De Regeling groenprojecten (groenregeling) houdt in dat spaarders en beleggers een belastingvoordeel krijgen als zij erkende duurzame projecten ondersteunen. Banken kunnen daardoor tegen gunstige tarieven lenen aan ‘groene projecten’, terwijl spaarders en investeerders door het belastingvoordeel toch een aantrekkelijk rendement realiseren.
  • Het belastingvoordeel op groen sparen en beleggen bestaat sinds 1995. Geld dat op een groene spaar- of beleggingsrekening staat, is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing in box 3. Daarnaast geldt een heffingskorting op de aanslag inkomstenbelasting van 0,7% over het vrijgestelde vermogen  
  • Ondernemers die in aanmerking willen komen voor financiering van een duurzaam project kunnen een van de erkende groenbanken benaderen voor het verkrijgen van de vereiste ‘groenverklaring’. Die aanvraag wordt getoetst door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
  • Tenminste 70 procent van het vermogen van groenfondsen en groenbanken moet in projecten met een groenverklaring worden belegd.
  • Eind 2016 hadden de groenbanken en –fondsen in totaal  3,2 miljard euro aan groene leningen uitstaan. Daarmee is voor het eerst in jaren sprake van een groei van 2% ten opzichte van het jaar ervoor. In 2016 werden 733 nieuwe projecten goedgekeurd. Die leveren volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een CO2-besparing op vergelijkbaar met de uitstoot van ruim 43.000 huishoudens.
NVB Kaart Groenprojecten