Raad van Kinderen

De NVB stelde eind 2014 een Raad van Kinderen in om mee te denken over de toekomst van banken.

De Raad van Kinderen is een initiatief van Unicef Nederland en de Missing Chapter Foundation, die door Prinses Laurentien is opgericht. Het symposium Toekomstgericht bankieren dat de NVB in november 2014 organiseerde ter ere van haar 25-jarig bestaan vormde het startschot voor de samenwerking met de Missing Chapter Foundation.

De Raad heeft het bestuur van de NVB drie jaar lang geholpen met dilemma’s rondom geld en de ontwikkelingen in de financiële sector. Het laatste dilemma was gericht op de NVB specifiek.

Prinses Laurentien op jubileumcongres NVB

Prinses Laurentien tijdens het symposium Toekomstgericht Bankieren, wat de start vormde voor de samenwerking tussen NVB en Raad van Kinderen.

2017

In 2017 adviseerde de Raad van Kinderen, bestaande uit leerlingen van groep 8 van basisschool Polsstok uit Amsterdam Zuidoost, over de vraag: ‘Hoe kan de NVB zo goed mogelijk samenwerken met haar leden’.
De Raad adviseert onder meer een app te ontwikkelen waarmee de NVB gemakkelijk in contact kan komen met haar leden, de banken, maar ook met consumenten. Daarnaast adviseren de kinderen de NVB om haar website aan te passen. Op dit moment staan er namelijk ‘ontzettend moeilijke woorden’ op de website. Een ander idee is het plaatsen van een ideeënbus bij de NVB of bij de banken. Zodoende zouden ideeën op een toegankelijke manier kunnen worden gedeeld.

In het Jaarverslag lees je hoe de NVB de adviezen van de Raad heeft gebruikt.

2016

 In 2016 kwam de Raad, bestaande uit leerlingen van de Sint Jozefschool uit Amsterdam, met aanbevelingen naar aanleiding van de vraag: 'Wat kunnen banken doen om goed contact te hebben met hun klanten?'

 De Raad gaf het NVB bestuur onder andere adviezen over:

  • Kortere wachttijd bij telefonisch contact.
  • Persoonlijk contact met bankmedewerkers.
  • Een keurmerk voor veiligheid en communicatie.
  • Ruimere openingstijden.
  • Transparantie over investeringen van spaargeld

Raad van Kinderen 2015

In 2015 adviseerden de Raad van Kinderen het NVB-bestuur voor het eerst. Toen bestond de Raad uit leerlingen van het Schreuder Instituut (Amsterdam). Zij kwamen met adviezen naar aanleiding van de vraag: ‘Wat kunnen banken doen zodat mensen zich veilig voelen in de omgang met geld?’. Vertrouwen speelt volgens de kinderen een sleutelrol. Banken moeten daarom niet alleen goed op geld passen, maar ook uitleggen wat ze ermee doen,