Overstapservice

Consumenten en ondernemers moeten snel en eenvoudig met hun betaalrekening kunnen overstappen van de ene bank naar de andere bank. De Overstapservice van de banken en Betaalvereniging Nederland zorgt ervoor dat dit soepel verloopt.

Highlights

  • De Overstapservice is een initiatief van de gezamenlijke banken en bestaat sinds 2004.
  • Bijschrijvingen en incasso’s van de oude rekening worden dertien maanden lang automatisch doorgeleid naar de nieuwe betaalrekening van de overstappende klant.
  • Bedrijven en instanties aan wie overstappende klanten een machtiging hebben gegeven, worden via de Overstapservice geïnformeerd over de nieuwe betaalrekening.
  • Jaarlijks maken ongeveer 75.000 zakelijke en particuliere klanten gebruik van de Overstapservice.
  • De Nederlandse Overstapservice gaat verder dan de nationale overstapservice die EU-lidstaten in september 2016 moesten hebben ingevoerd als gevolg van de Europese Betaalrekeningenrichtlijn (Payment Account Directive).

Zorg uit handen

Klanten die gebruik maken van de Overstapservice krijgen hulp bij het afhandelen van lopende contracten die gekoppeld zijn aan hun oude betaalrekening. Ook krijgen ze hulp bij het afsluiten van nieuwe contracten en aanvullende diensten bij hun nieuwe bank, zoals bankpassen en online en mobiel bankieren. Uit de laatste evaluatie die mei 2016 aan de Tweede Kamer werd verzonden, blijkt dat gebruikers van de Overstapservice tevreden zijn. De banken en Betaalvereniging Nederland zullen de Overstapservice waar mogelijk verder digitaliseren.