Financiële educatie

Het wordt steeds belangrijker dat kinderen al op jonge leeftijd met geld leren omgaan. De NVB hecht groot belang aan financiële educatie. Door kinderen jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid als ze volwassen zijn.

Highlights

  • De overheid laat meer financiële beslissingen over aan burgers en betalingen verlopen steeds vaker digitaal. Die ontwikkelingen maken geldzaken ingewikkelder.
  • Het vergoten van financiële kennis is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van consumenten en banken.
  • Jong geleerd is oud gedaan, blijkt uit onderzoek. Jongeren die jong leren omgaan met geld zijn op latere leeftijd beter in staat verstandige financiële keuzes te maken.
  • De NVB pleit er daarom voor dat financiële educatie een vast onderdeel wordt van het onderwijs.
  • De banken ontplooien en steunen initiatieven op het gebied van financiële educatie voor basis- en voortgezet onderwijs.
  • Bankmedewerkers geven op basisscholen gastlessen Bank voor de klas. Dat gebeurt tijdens de landelijke Week van het geld
  • De NVB heeft ook interactieve lessen ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs die kosteloos zijn te gebruiken, zie ikengeld.nl. Ook organiseert de NVB de Nederlandse editie van de European Money Quiz voor het voortgezet onderwijs, waarvan de internationale finale plaatsvindt in Brussel, tijdens de European Money Week.
  • Voor het mbo ontwikkelde de NVB ‘Snel Verdiend’, drie lessen speciaal voor het mbo, omdat deze jongeren geacht worden eerder financieel zelfstandig te zijn dan hun leeftijdsgenoten. Snel Verdiend leert jongeren op een praktische en actieve manier omgaan met geld en hun financiële verantwoordelijkheden en stimuleert om een financieel plan te maken voor de toekomst.

Week van het geld

Tijdens de landelijke Week van het geld (25 t/m 29 maart 2019) geven duizenden enthousiaste bankmedewerkers gastlessen financiële educatie, op basisscholen door heel Nederland. Hiermee worden naar schatting 100.000 leerlingen in het basisonderwijs bereikt. 

Lees meer op Bankvoordeklas.nl.

European Money Quiz

Tijdens de Week van het geld werd ook de European Money Quiz gespeeld, onder meer op het Van Haestrechtcollege in Kaatsheuvel. Bekijk de filmische impressie hieronder of lees meer op Weekvanhetgeld.nl en: 13-15 jarigen battelen in spannende European Money Quiz

Veelgestelde vragen

Heb je een iPhone, iPad of iPod? Dan kun je de app hier downloaden. De app is een handige tool voor zowel docenten als ouders om met kinderen een gesprek aan te gaan over sparen, zakgeld, lenen, klusjes doen en veilig omgaan met geld.

Lesmateriaal voor het basisonderwijs en leuke dingen om thuis zelf te doen, zijn te vinden op de site van de Week van het geld. Er zijn ook allerlei leermiddelen beschikbaar - zowel gratis als betaald - voor voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en MBO. Doel van dit lesmateriaal is om kinderen op een aansprekende manier te leren verstandig met geld om te gaan. 

Van 23 t/m 27 maart 2020. Kijk voor meer informatie op Weekvanhetgeld.nl of bankvoordeklas.nl.

Op de pagina Financiële educatie leest u wat de Nederlandse banken doen op dit terrein.