Campagne: Word ook aflossingsblij

Banken en verzekeraars vinden het belangrijk dat klanten met een aflossingsvrije hypotheek nu al nadenken over hun financiële toekomst. Daarom heeft de campagne ‘Word ook aflossingsblij’ op 1 oktober 2019 een vervolg gekregen. De eerste campagne was een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Voor het vervolg op de campagne sluit het Verbond van Verzekeraars zich aan.

Highlights

  • De Nederlandse Vereniging van Banken startte op 1 oktober 2018 met de publiekscampagne ‘Word ook aflossingsblij’ omdat banken het belangrijk vinden dat mensen met een aflossingsvrije hypotheek goed nadenken over hun financiële situatie aan het einde van de looptijd. Voor veel mensen geldt dat zij nu al maatregelen treffen om de hypotheek terug te betalen of dat ze weten dat ze aan het einde van de looptijd voldoende inkomen hebben om de lasten van hun hypotheek te kunnen blijven dragen. Maar er zijn ook mensen die niet sparen of waarbij het inkomen, bijvoorbeeld door pensionering, onvoldoende is voor een nieuwe hypotheek.
  • Uit een evaluatie februari 2019 bleek dat de campagne veel mensen heeft aangezet om na te denken over de toekomstige betaalbaarheid van hun hypotheek, ook op de langere termijn, als bijvoorbeeld de renteaftrek vervalt en het inkomen door pensionering lager is. Om ervoor te zorgen dat klanten niet voor financiële verrassingen komen te staan die nu al te voorzien zijn, benaderen banken, verzekeraars en adviseurs actief hun klanten om de toekomstige betaalbaarheid in kaart te brengen. Hierdoor kunnen klanten zo nodig en waar mogelijk tijdig maatregelen nemen om zorgeloos te kunnen blijven wonen.
    Lees ook nieuwsbericht d.d. 12 september 2019: Steeds meer klanten weten waar ze aan toe zijn bij aflopen aflossingsvrije hypotheek
  • In het vervolg van de campagne lag het accent, naast bewustwording, op de mogelijkheden die klanten hebben om tijdig maatregelen te nemen. Door bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm, door te gaan sparen of door (tussentijds) af te lossen.
  • De NVB en het Verbond van Verzekeraars startten op initiatief van de gezamenlijke banken en verzekeraars deze campagne. Op aflossingsblij.nl is o.a. informatie te vinden over wat te doen met een aflossingsvrije hypotheek en wordt ingegaan op antwoorden op de meest gestelde vragen door middel van explanimations. De website verwijst door naar de hypotheekverstrekker of adviseur: er is immers inzicht in de persoonlijke situatie nodig om te komen tot de optie die het beste past bij de eigen situatie.

Voor vragen over Corona en hypotheken, kijk op NVB.nl/corona/consumenten

Meer over de campagne

Verantwoordelijk vanuit de Nederlandse Vereniging van Banken voor de campagne 'Word ook aflossingsblij' was teamleider Communicatie Hanan Laghmouchi. Op dvjbrandgrowth.com vertelt zij over het belang en totstandkoming van de campagne.
Lees het hele interview (Engels)