Bank voor de klas
2 minuten

Financiële educatie

Het wordt steeds belangrijker dat kinderen al op jonge leeftijd met geld leren omgaan. De NVB hecht groot belang aan financiële educatie. Door kinderen jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid als ze volwassen zijn.

Highlights
  • De overheid laat meer financiële beslissingen over aan burgers en betalingen verlopen steeds vaker digitaal. Die ontwikkelingen maken geldzaken ingewikkelder.
  • Het vergoten van financiële kennis is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van consumenten en banken.
  • Jong geleerd is oud gedaan, blijkt uit onderzoek. Kinderen die jong leren omgaan met geld zijn op latere leeftijd beter in staat verstandige financiële keuzes te maken.
  • De NVB pleit er daarom voor dat financiële educatie een vast onderdeel wordt van het onderwijs.
  • De banken ontplooien en steunen initiatieven op het gebied van financiële educatie voor basis- en voortgezet onderwijs.
  • Bankmedewerkers geven gastlessen op basisscholen tijdens de Week van het geld. De NVB heeft ook interactieve lessen ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs.
Week van het geld

Bankmedewerkers gaven in maart 2016 in het kader van de Week van het geld 4.859 gastlessen op 2.300 scholen in de groepen 6 tot en met 8. Doel is kinderen op jonge leeftijd verstandig met geld leren omgaan. De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in Geldzaken en werd in 2016 voor de zesde keer gehouden. Uit een evaluatie van het Nibud blijkt dat kinderen meer over geldzaken weten na de gastlessen. Lees meer op Bankvoordeklas.nl