1 minuut

Duurzaamheid

Banken willen een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de economie en de maatschappij. Ook leggen zij jaarlijks verantwoording af over hun duurzaamheidsprestaties in het jaarverslag of in een apart duurzaamheidsverslag.

Highlights
  • Banken willen hun kennis, netwerk en kapitaal inzetten om bij te dragen aan duurzame economische ontwikkeling. Voor een gezonde en duurzame economische ontwikkeling is een goed functionerende financiële sector nodig.  
  • Banken willen inzichtelijk maken hoe zij presteren op het gebied van duurzaamheid. Die informatie stelt klanten en de maatschappij in staat om te beoordelen hoe de Nederlandse sector in internationaal perspectief presteert op het gebied van duurzaamheid.
  • De NVB wil met meer transparantie bijdragen aan de ambitie van de sector om duurzaam en aanspreekbaar te bankieren. Banken willen daarbij anticiperen op maatschappelijke ontwikkelingen en bijdragen aan de transitie naar een duurzame economie.
  • De NVB moedigt leden aan om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en zich in te zetten voor duurzaamheid. Daarnaast gaan de NVB en de banken de dialoog aan over duurzaamheid met stakeholders.
Samen voor meer duurzaamheid

Banken willen zich inzetten voor duurzaamheid. In NVB-verband werken zij onder meer aan oplossingen voor het klimaatvraagstuk en aan de bescherming van mensenrechten in internationale handelsketens. Daarnaast zijn zij betrokken bij de ontwikkeling van duurzaamheidsbeleid wereldwijd. Banken hebben in de Visie Duurzaamheid en Verantwoord Ondernemen vastgelegd hoe zij willen bijdragen aan de overgang naar een duurzame economie.