NVB Podcast – Kennisbank
Afleveringen (scroll naar beneden):
5: Beleggen
4: Sancties
3: Banken en Duurzaamheid
2: De bank als poortwachter
1: Buffers
Kennisbank aflevering 5: Beleggen
Uit een onderzoek van de AFM eerder dit jaar bleek dat meer dan de helft van de Nederlanders genoeg buffers heeft om te beleggen maar dat toch niet doet. Opmerkelijk omdat het in veel gevallen economische verstandiger is om te beleggen dan om te sparen.
Tegelijkertijd zijn er in de afgelopen jaren veel Europese maatregelen genomen met exotische namen als PRIIPs en MiFID II om beleggers beter beschermen en te informeren. Waarom kiezen mensen er dan toch voor om te sparen, ook al was de rente op spaargeld in de afgelopen jaren bijna nul? En is het eigenlijk nodig dat mensen meer gaan beleggen?
In aflevering vijf van onze podcast serie Kennisbank geven Saxobank directeur Saskia Klep en Robert Jan Prins, beleidsadviseur financiële markten van de Nederlandse vereniging van Banken antwoord op deze vragen.
Het rendement op sparen neemt af nu de rente zo laag staat, de pensioenen zijn versoberd en daarmee lijkt onze toekomstige financiële weerbaarheid een deuk op te lopen. Beleggen lijkt hier een goed antwoord op te zijn. Maar hoe complex is beleggen nu eigenlijk? Is er een goed moment om in te stappen als de beurzen zo volatiel zijn? Wat zijn de risico’s van beleggen, maar ook: wat zijn de risico’s van niet beleggen?
Hoe groot is de kans dat je al je belegde geld kwijtraakt? En hoe goed is de Nederlandse belegger beschermd tegen eventueel verlies? Welke regels beschermen de beleggers en wat is de keerzijde van die regelgeving? Robert Jan Prins en Saskia Klep geven alle antwoorden en prikken enkele hardnekkige mythes door, zoals dat je een groot startkapitaal, veel tijd en nog meer kennis nodig zou hebben om je op het pad van beleggen te begeven.
Luister hier naar het gesprek met Robert Jan Prins en Saskia Klep over beleggen:
4: Sancties
Banken spelen een belangrijke rol bij het uitvoeren van de sancties die zijn opgelegd aan Rusland. Sinds de Russische inval in buurland Oekraïne, publiceert de EU bijna wekelijks nieuwe maatregelen. Maar wat is de rol van de bank precies? Waar lopen ze tegenaan in de uitvoering van deze sancties? Zijn er voorbeelden uit het verleden waar sancties succesvol bleken te zijn? En wat betekenen die sancties eigenlijk voor de Nederlandse ondernemer? In deze aflevering van Kennisbank spreekt Jelle Wijkstra, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken met sanctiespecialisten Nathan Oostindjer en Yvonne Willemsen.
Het uitvoeren van sancties tegen Rusland gaat verder dan het simpelweg bevriezen van tegoeden van oligarchen. Zo moeten banken precies weten wie er aan de touwtjes trekt bij een Russisch bedrijf voordat ze transacties kunnen uitvoeren. Ook moet de bank bij een financiering heel precies weten om wat voor product gaat en waar het naar toe gaat. Want met sommige schroefjes kun je niet alleen broodroosters maken maar ook raketten.
Beluister de podcast op:
3: Banken en Duurzaamheid
Het rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, het IPCC, wond er in augustus geen doekjes om: de opwarming van de aarde wordt overduidelijk veroorzaakt door de mens.
De financiële sector speelt een belangrijke rol in de energietransitie die nodig is om de opwarming van de aarde te stoppen. Er wordt ook veel van de sector verwacht. Niet zozeer omdat banken zelf nou zo veel vervuilen, nee, de gedachte is dat als banken stoppen met investeren en geld uitlenen aan vervuilende bedrijven en activiteiten en vervolgens het geld inzetten voor groene ondernemingen, dat we dan als vanzelf de klimaatdoelen zullen halen.
Is het werkelijk zo simpel of is er meer nodig om onze klimaatdoelen te halen? En voor welke uitdagingen staan banken als zij effectief willen bijdragen?
In deze podcast van de NVB-podcast Kennisbank praat woordvoerder Jelle Wijkstra daarover met Kees Vendrik, hoofdeconoom van Triodos en Richard Kooloos, directeur duurzaamheid van ABN AMRO.
Beluister de podcast op:
2: De bank als poortwachter
De internationale organisatie die door de G7 in het leven is geroepen om witwassen aan te pakken, de Financial Action Task Force, controleert dit jaar of Nederland stappen heeft gezet om witwassen effectiever tegen te gaan. Met de hoge boetes voor een aantal banken die hun anti-witwasbeleid niet op orde hadden nog vers in het geheugen is dit ook voor de financiële sector een belangrijk moment om te kijken waar we in Nederland staan in de strijd tegen witwassen en ondermijning. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Hebben de miljoenen investeringen van banken om witwassen nog beter te detecteren en te voorkomen het gewenste effect? Wat mogen we redelijkerwijs van de bank verwachten en welke stappen moet de overheid zetten om criminelen effectiever de voet dwars te zetten?
Beluister de podcast op:
1: Buffers
In deze eerste aflevering staat de buffer centraal. Hoeveel kapitaal moeten banken eigenlijk in kas houden? Hoe wordt dat berekend? En wie houdt daar toezicht op? Jelle Wijkstra, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB), is in gesprek met Josette van Soest, tot voor kort senior beleidsadviseur Toezicht bij de NVB, en Paul van Kempen, econoom van de NVB.
Beluister de podcast op:
Apple Podcasts
Spotify
Springcast
Jelle Wijkstra
Jelle Wijkstra is woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken. Hij begon zijn carrière als verslaggever voor BNR en Radio 1. Wijkstra: ‘De podcast is bij uitstek geschikt om ingewikkelde bancaire dossiers inzichtelijk te maken voor de geïnteresseerde leek. Bij de NVB is enorm veel kennis aanwezig en met deze serie willen we die kennis zoveel mogelijk toegankelijk maken. En het is natuurlijk superleuk om daarbij mijn oude passie voor het maken van radio te kunnen inzetten.’