NVB Podcast – Kennisbank

Banken spelen een centrale rol in de economie. Maar hoe werken ze eigenlijk? In deze podcastserie nemen we je mee langs verschillende onderwerpen.

Aflevering 3: Banken en Duurzaamheid

Het rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, het IPCC, wond er in augustus geen doekjes om: de opwarming van de aarde wordt overduidelijk veroorzaakt door de mens.

De financiële sector speelt een belangrijke rol in de energietransitie die nodig is om de opwarming van de aarde te stoppen. Er wordt ook veel van de sector verwacht. Niet zozeer omdat banken zelf nou zo veel vervuilen, nee, de gedachte is dat als banken stoppen met investeren en geld uitlenen aan vervuilende bedrijven en activiteiten en vervolgens het geld inzetten voor groene ondernemingen, dat we dan als vanzelf de klimaatdoelen zullen halen.

Is het werkelijk zo simpel of is er meer nodig om onze klimaatdoelen te halen? En voor welke uitdagingen staan banken als zij effectief willen bijdragen?

In deze podcast van de NVB-podcast Kennisbank praat woordvoerder Jelle Wijkstra daarover met Kees Vendrik, hoofdeconoom van Triodos en Richard Kooloos, directeur duurzaamheid van ABN AMRO.
Beluister de podcast op:

Aflevering 2: De bank als poortwachter

De internationale organisatie die door de G7 in het leven is geroepen om witwassen aan te pakken, de Financial Action Task Force, controleert dit jaar of Nederland stappen heeft gezet om witwassen effectiever tegen te gaan. Met de hoge boetes voor een aantal banken die hun anti-witwasbeleid niet op orde hadden nog vers in het geheugen is dit ook voor de financiële sector een belangrijk moment om te kijken waar we in Nederland staan in de strijd tegen witwassen en ondermijning. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Hebben de miljoenen investeringen van banken om witwassen nog beter te detecteren en te voorkomen het gewenste effect? Wat mogen we redelijkerwijs van de bank verwachten en welke stappen moet de overheid zetten om criminelen effectiever de voet dwars te zetten?
Beluister de podcast op:

Aflevering 1: Buffers

In deze eerste aflevering staat de buffer centraal. Hoeveel kapitaal moeten banken eigenlijk in kas houden? Hoe wordt dat berekend? En wie houdt daar toezicht op? Jelle Wijkstra, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB), is in gesprek met Josette van Soest, tot voor kort senior beleidsadviseur Toezicht bij de NVB, en Paul van Kempen, econoom van de NVB.
Beluister de podcast op:
Apple Podcasts
Spotify
Springcast

Jelle Wijkstra
Jelle Wijkstra is woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken. Hij begon zijn carrière als verslaggever voor BNR en Radio 1. Wijkstra: ‘De podcast is bij uitstek geschikt om ingewikkelde bancaire dossiers inzichtelijk te maken voor de geïnteresseerde leek. Bij de NVB is enorm veel kennis aanwezig en met deze serie willen we die kennis zoveel mogelijk toegankelijk maken. En het is natuurlijk superleuk om daarbij mijn oude passie voor het maken van radio te kunnen inzetten.’