Chris Buijink bij afscheid Raad van Kinderen: ‘Onze beste adviseur’

Gebruik minder moeilijke woorden. Een app voor onze leden. Een logo met een olifant want een olifant werkt goed samen. Dit is een greep uit de adviezen die wij dit jaar hebben gekregen van onze Raad van Kinderen, gevormd door kinderen van groep 8 van basisschool de Polsstok uit Amsterdam-Zuidoost.

De kinderen hebben hun ideeën aan ons gepresenteerd tijdens een prachtig bezoek aan NEMO Science Museum in Amsterdam. Wij hadden hen gevraagd: 'Hoe kan de NVB het beste met haar leden samenwerken?'

De Raad van Kinderen is onze beste adviseur. We hebben dit jaar voor het derde achtereenvolgende jaar advies gevraagd – en gekregen. Mooi om te zien hoe serieus de Raad van Kinderen te werk gaat. Voor het laatste advies hebben we een rollenspel georganiseerd met bankkantoren waarbij kinderen bij onze leden op bezoek gingen om hen te vragen waar zij behoefte aan hebben.

De Nederlandse Vereniging van Banken kan nog veel leren van de Raad van Kinderen op het gebied van samenwerken. Maar ook tijdens de eerdere jaargangen kregen we veel nuttige adviezen. Vorig jaar boog de Raad van Kinderen zich over de vraag hoe banken beter kunnen communiceren met hun klanten. Het belangrijkste advies was: ‘Gewoon eerlijk zijn’. Zie de mooie film van onze raad.

In het eerste jaar stelden we de Raad van Kinderen de vraag wat banken beter kunnen doen. Volgens de kinderen speelt vertrouwen daarbij een sleutelrol. Om vertrouwen op te bouwen moeten banken niet alleen goed op het geld passen maar ook goed uitleggen wat ze met geld doen. Verder vinden kinderen het belangrijk dat banken vragen goed en het liefst persoonlijk beantwoorden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via een ‘bankmaatje’, iemand die je kent bij een bank en waar je terecht kunt. Doordat er niet genoeg mensen bij de bank werken om alle vragen persoonlijk te beantwoorden zou dat ook online kunnen, aldus de kinderen.

Ik zal nooit vergeten wat een van de kinderen zei toen wij de Raad van Kinderen samen met prinses Laurentien voor drie jaar instelden tijdens ons 25-jarig verjaardagsfeest. “Laat een drone het geld naar de klant brengen in plaats van dat mensen naar een geldautomaat moeten gaan. Dat is veel gemakkelijker!”

De jeugd heeft de toekomst. Wij zijn de Raad van Kinderen dankbaar voor hun adviezen. Wij danken de Missing Chapter Foundation voor haar deskundige begeleiding. Kinderen zijn het ‘missende hoofdstuk’ in de maatschappelijke besluitvorming. Mensen van alle leeftijden moeten de wereld van de toekomst kunnen vormen. Wij hebben geprobeerd daaraan bij te dragen en nemen alle adviezen ter harte. Samenwerking met de Raad van Kinderen was onvergetelijk!