Veiligheidssessie om kennis te delen over de ‘criminal journey’

06 september 2023
Geld dat criminelen door fraude buit maken legt een hele reis af tot het is witgewassen. Tijdens deze ‘criminal journey’ zijn er meerdere momenten waarop banken, de Financial Intelligence Unit (FIU) en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) kunnen ingrijpen. Vandaag komen deze partijen en diverse cyberexperts bij elkaar tijdens een speciale veiligheidssessie om kennis te delen over hoe zij gerichter kunnen samenwerken.

Criminelen gebruiken tegenwoordig moderne tools zoals Artificial Intelligence (AI), Deepfake en Remote Acces Tools (meekijkprogramma's) om fraude te plegen. Deze reis gaat verder naar rekeningen van banken, waarbij banken proberen de verdachte transacties te ontdekken. Tot slot willen de criminelen dit gefraudeerde geld witwassen om er in de bovenwereld gebruik van te kunnen maken. De reis komt dan langs de FIU die de verdachte transactie dieper onderzoekt en eindigt bij de FIOD die de cybercrime bende daadwerkelijk oprolt. 

Welkomstwoord door Marco Doeland, Teamlead Fraude & Veiligheid bij de NVB.

Kennis delen over cyber, fraude en AI

Tijdens de sessie zijn er diverse presentaties om kennis te delen over cyber en fraude, maar ook over het actuele onderwerp AI.  Manon den Dunnen, Strategisch specialist bij de Politie, praat de aanwezigen bij over de laatste ontwikkelingen van AI en wat de impact hiervan is allerlei vormen van fraude. De Nederlandsche Bank (DNB) geeft juist een presentatie over hoe AI kan helpen tegen financieel-economische criminaliteit.  

Daarnaast zijn er presentaties door vertegenwoordigers van Transactie Monitoring Nederland (TMNL), FIU en FIOD over hoe anti-witwassen anders aangepakt moet worden. Ook wordt inzicht gegeven in wat de nieuwe fraude-afdeling van FIU doet met de doorgestuurde gegevens van banken en hoe het FIOD een cybercrime bende oprolt. Tot slot geeft Jelle Niemandsverdriet, National Security Officer bij Microsoft, een presentatie over het gebruik van Remote Acces Tools bij bankhelpdeskfraude.