Uitbetaling vakantiegeld uitgelezen kans voor online fraudeurs
Vakantiegeld wordt lang niet door iedereen daadwerkelijk besteed aan een vakantie, maar ook gebruikt om te sparen, schulden af te lossen of om grote aankopen te doen. En vooral in dat laatste geval ligt fraude op de loer. Marco Doeland van NVB: “De opluchting die mensen voelen als het vakantiegeld eindelijk op hun rekening staat, kan er juist voor zorgen dat ze makkelijker in de val van een online fraudeur trappen. Dat kan gaan om een nepwebshop of een malafide verkoper op Marktplaats, maar ook om een beleggingsvoorstel dat veel te mooi is om waar te zijn. Daar willen we graag voor waarschuwen.”
Niet rationeel
Bij fraude wordt vaak ingespeeld op de actualiteit en misbruik gemaakt van menselijke kwetsbaarheden, zoals onze emoties rondom het plotseling hebben van meer geld. Prof. dr. Marcel Zeelenberg, hoogleraar economische psychologie aan de Tilburg University: “Als we een financiële meevaller ontvangen, gaan we daar vaak niet rationeel mee om. We beschouwen het als een extraatje, waardoor de kans groter is dat we het impulsief uitgeven. Als er dan opeens een mooie aanbieding voorbijkomt van een product dat al een tijd op je verlanglijst staat, ben je eerder geneigd om daarop in te gaan én ben je minder kritisch over waar je het product aanschaft.”
Campagne Frauderen. Zo werkt het!
Omdat online fraude een groeiend maatschappelijk probleem is, introduceerde NVB eind vorig jaar de meerjarige campagne Frauderen. Zo werkt het! Op zowerktfraude.nl leer je hoe fraudeurs te werk gaan en hoe je fraude kunt herkennen en voorkomen. Zoals bijvoorbeeld aankoopfraude via een nepwebshop. Wil je iets bestellen bij een voor jouw onbekende webshop? Check dan altijd eerst goed of deze wel betrouwbaar is. Lees de beoordelingen, zoek online of je andere reviews over het bedrijf kunt vinden, check of je er veilig kunt betalen en of de contactgegevens duidelijk vermeld staan. Twijfel je? Check dan de lijst met onbetrouwbare webshops die bekend zijn bij de politie of controleer de verkopergegevens. Is een aanbieding te mooi om waar te zijn? Laat het aan je voorbij gaan. Voer ook nooit zomaar een controlebetaling uit.