NVB presenteert actieplan met 15 punten voor Europese aanpak witwassen

21 november 2019
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft vandaag een plan gepresenteerd bestaande uit vijftien actiepunten voor een internationale publiek-private aanpak van financiële criminaliteit (zoals witwassen).

Het plan bevat onder meer voorstellen voor een nieuwe, centrale EU-verordening, toegang tot het UBO-register, een Europese toezichthouder op het voorkomen van witwassen en een EU-brede Financial Intelligence Unit.

Nederland is een voorloper in Europa met het plan van een aantal banken om gezamenlijk betaaltransacties te gaan monitoren en de NVB vindt dat de EU-wetgeving deze en andere vormen van samenwerking tussen poortwachters expliciet zou moeten toestaan waardoor de effectiviteit van de strijd tegen het witwassen kan worden verbeterd.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, zegt hierover: “Wij zijn van mening dat de huidige ontoereikende aanpak van de bestrijding van financiële criminaliteit ook een krachtig Europees antwoord vereist. Financiële criminaliteit is een grensoverschrijdend probleem dat grensoverschrijdende oplossingen vereist, zowel op Europees als op mondiaal niveau.”