'Nederland sterker neerzetten’

16 mei 2017
Gisteren opende het Financieele Dagblad met het bericht ‘Brexitbanken mijden Amsterdam om bonuscap’.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, schreef hierover in zijn blog op deze website op 4 mei jl. (toen de formatie nog niet was afgebroken):

“De ontwikkelingen in de wereld om ons heen zoals Brexit, onderstrepen het belang een ambitie om Nederland tot dé beste plek om te wonen, te leren, te ondernemen en te investeren te maken. Nederland als de poort naar Europa en de poort naar de wereld. Verschillende (financiële) bedrijven in Londen oriënteren zich op vestigingsplekken voor activiteiten die ze naar het EU gebied willen verplaatsen. Nederland wordt vaak genoemd in de top 5 van locaties die overwogen worden. Op een lijstje in The New York Times stond Amsterdam zelfs op de eerste plaats. Als pluspunten worden doorgaans genoemd het goede onderwijs, de goede infrastructuur en onze open cultuur. Voor financiële bedrijven wordt – daar kunnen we niet omheen - vaak als minpunt het Nederlandse beloningsbeleid (de bonusbeperking) genoemd. “I’d love to relocate to Amsterdam,” vertelde een topman aan The New York Times. “But I don’t think we’re wanted there.”

Nederlandse koppen op Europese regels zoals de beloningswetgeving – diverse partijen wijzen hierop - kunnen onze kansen hier ondermijnen. Dat zou zonde zijn. Het is zaak dat een nieuw kabinet inzet op goede Europese kaders en daarbinnen voluit inzet op nationale concurrentiekracht van het bedrijfsleven. Nederland staat nummer vier op de lijst van concurrentiekracht van het World Economic Forum. Maar goed is niet meer goed genoeg. We moeten de beste willen zijn en bovenaan willen komen op die lijst. Als we het nog beter willen doen in het buitenland moeten we het merk Nederland sterker neerzetten.”