Invoering Europese financiële bijsluiter (PRIIPS) moet worden uitgesteld

14 september 2016
Nu het Europees Parlement niet heeft ingestemd met de technische voorwaarden voor de Europese financiële bijsluiter vindt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat de Europese Commissie de invoering met een jaar moet uitstellen. Zorgvuldige invoering van de bijsluiter per eind dit jaar is nu praktisch onmogelijk.

Nederlandse banken ondersteunen de voorstellen voor de invoering van een Europese financiƫle bijsluiter. Met de bijsluiter krijgt de consument waardevolle informatie over een product (bijvoorbeeld de kosten, het risico en mogelijke rendement) en kan de consument producten makkelijker met elkaar vergelijken. Maar om de voorstellen tot een succes te maken moeten financiƫle instellingen wel tijdig weten waar de bijsluiter aan moet voldoen. Daar is wetgeving voor nodig die op tijd beschikbaar is zodat banken kunnen werken aan een zorgvuldige invoering.

Invoeringsdatum

Doordat het Europees Parlement niet instemt met de voorwaarden is de vereiste duidelijkheid nog ver te zoeken. Volgens de NVB is het daarom noodzakelijk om de invoeringsdatum met een jaar uit te stellen. Een door de Europese Commissie voorgesteld alternatief om de bijsluiter in te voeren zonder de technische voorwaarden is sterk onwenselijk. De bijsluiter wordt dan niet overal op dezelfde wijze ingevoerd, waardoor een goede vergelijking van producten door de consument juist wordt belemmerd.