Inleiding Chris Buijink tijdens financieel verkiezingsdebat 'Nederland staat sterker in Europa'

28 februari 2017

Inleiding van Chris Buijink uitgesproken voorafgaand aan het Financiële verkiezingsdebat bij de Telegraaf. Gesproken woord geldt.

De concurrentiekracht en het vestigingsklimaat van Nederland zijn gebaat bij vertrouwen en stabiliteit. En internationaal bevinden we ons in turbulente tijden door de nieuwe koers van de Verenigde Staten en de aankomende Brexit. Voor de financiële sector heeft dit direct impact. Zo zou president Trump de nieuwe bankenregels willen terugdraaien. En staan de gesprekken over het verder opvoeren van de buffers van banken (ook wel Bazel IV genoemd) – mede door toedoen van de VS - voorlopig on hold. Dat geeft veel onzekerheid. Bovendien bereiken ons signalen vanuit de VS dat men überhaupt twijfelt aan het nut van mondiale afspraken over de buffers van banken.

'There is no turning back. Wij willen niet terug naar de tijd van voor 2008. Wij willen niet tornen aan de stabiliteit en kapitaalopbouw van banken.'

Misschien verbaast het u, maar de Nederlandse bankensector staat bij deze ontwikkelingen niet te juichen. Onze banken zijn juist hard bezig om de buffers verder te versterken en staan er ook volgens De Nederlandsche Bank goed voor. Wij staan pal voor het beleid dat overheden, toezichthouders en banken hebben ontwikkeld sinds de kredietcrisis in 2008 om de bankensector stabieler te maken. Wat wij niet willen is een ‘one size fits all’-benadering, maar buffers die passen bij de werkelijke risico’s. Daar moet het debat in Nederland, Europees en mondiaal over gaan. Over betere stroomlijning van toezicht en effectieve buffers gaan wij graag in gesprek. Maar there is no turning back. Wij willen niet terug naar de tijd van voor 2008. Wij willen niet tornen aan de stabiliteit en kapitaalopbouw van banken. Dat lijkt misschien goed voor de korte termijn, maar is slecht nieuws voor de langere termijn. Sterke buffers, sterk risicomanagement, transparante dienstverlening, en sterke toezichthouders. Dat is belangrijk voor de VS. Dat is belangrijk voor Europa.

Natuurlijk moeten we ook ons eigen huis op orde hebben. In Europa moeten we de Bankenunie voltooien. Nederland staat sterker in Europa. Ook daar moeten we over spreken als we in debat gaan over een vernieuwende en sterke bankensector als financiële ruggengraat voor onze bedrijven en onze maatschappij, de toekomst van de BV Nederland en hoe we onze bedrijven blijven financieren.

VERKIEZINGSDEBAT