‘Het is dringen op de woningmarkt voor starters’

12 september 2017
Het wordt voor starters, zeker in de Randstad maar ook in andere stedelijke gebieden, steeds lastiger om een betaalbare koopwoning te vinden.

Meer kans voor starters op de woningmarkt

Ze concurreren vaak met doorstromers die kleiner moeten gaan wonen (bijvoorbeeld door een echtscheiding) en particuliere beleggers. Het is dus dringen op de startersmarkt. Om starters meer kans te bieden op de woningmarkt moet het aanbod van geschikte koop- en huurwoningen worden vergroot en de doorstroming worden bevorderd. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt het versoepelen van de leennormen een slecht idee. Het zal starters ook niet helpen omdat het de prijzen verder opdrijft. Omgekeerd moeten we het starters ook niet nog moeilijker maken. Daarom is de NVB geen voorstander van een verdere verlaging van de ‘loan to value’ (verhouding van de omvang van de lening ten opzichte van de waarde van de woning) en moet maatwerk mogelijk blijven.

Morgen vindt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over starters op de woningmarkt. Namens de bankensector neemt onder andere Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, hieraan deel.

Lees meer in dit Position paper "Starters op de woningmarkt"