Groepsdruk bij geldzaken speelt ook op basisschool; ouders gaan er bewust mee om
“Groepsdruk bij geldzaken speelt ook op de basischool, maar ouders gaan daar bewust mee om,” concludeert voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken. 83% van de ouders praat regelmatig met hun kind over geldzaken.
79% van de ouders geeft aan het logisch te vinden dat kinderen gevoelig zijn voor groepsdruk. Tegelijk vindt de overgrote meerderheid (95%) dat hun kind moet weten dat geld niet het belangrijkste is in het leven.
Deze cijfers komen uit het onderzoek van Kantar TNS onder ruim 500 ouders met een kind in groep 6, 7 of 8. Dit onderzoek is gedaan in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn:
- Ruim een kwart van de kinderen vindt het vervelend als klasgenootjes meer zakgeld krijgen dan zijzelf. Ze willen dan ook meer zakgeld, zo geven ouders aan.
- 15% van de ouders geeft aan dat hun kind een bij andere kinderen populair – maar duur – spel wil hebben, ongeacht de prijs. Een ruime meerderheid (57%) geeft aan dat hun kind een populair duur spel wel wil hebben, maar dat het kind snapt dat dit niet kan als het spel te duur is.
- Circa een derde van de ouders (34%) vindt het (heel) vervelend om minder geld aan iets bij te dragen dan andere ouders. Vrouwen (37%) vinden dit vervelender dan mannen (28%).
- 17% van de ouders geeft aan regelmatig te vragen hoeveel geld andere ouders besteden aan een cadeautje voor een verjaardagsfeestje.
- 1 op de 10 ouders (11%) geeft aan dat zij aan andere ouders vragen hoeveel geld die uitgeven aan een cadeautje voor een Sintsurprise op school. Zij passen hun uitgave daarop aan. Bijna 80% vindt een klein bedrag voor een Sintsurprise genoeg.
- 83% van de ouders praat regelmatig met hun kind(eren) over geldzaken. 98% vindt het (heel) belangrijk dat zijn of haar kind bewust omgaat met geld.
Week van het geld
Deze week verzorgen medewerkers van banken in het hele land ruim 4.000 financiële gastlessen Bank voor de klas op basisscholen in het kader van de Week van het Geld. De Nederlandse Vereniging van Banken ontwikkelt het programma Bank voor de klas samen met banken. Het thema van de Week van het Geld 2019 is: ‘Ben jij een held met je geld’? Verstandig omgaan met geld en praten over geldzaken is belangrijk en wie dat leert op jonge leeftijd, legt een basis voor financiële zelfredzaamheid in de toekomst.
In 2018 deed voorlichtingsorganisatie Nibud het Nibud Kinderonderzoek: een uitgebreid onderzoek naar basisschoolkinderen en hun geldzaken. Volgens dit onderzoek praat een meerderheid van de ouders met hun kinderen over wat je met geld kunt doen en wat je wel en niet van een bepaald bedrag kunt kopen. “Ook zien we in dit onderzoek dat een derde van de ouders het belangrijk vindt dat hun kind hetzelfde kan krijgen als zijn of haar klasgenoten,” aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Meer weten over kinderen en geldzaken, waaronder de rol van verleidingen? Kijk op NIBUD.nl voor het hele onderzoek.