Gesprekken in Iran over handel en betalingsverkeer

10 maart 2016
Op 16 januari 2016 is een groot aantal sancties tegen Iran opgeschort. Dit betekent dat de Nederlandse handelsbetrekkingen op gang gebracht kunnen worden.

Omdat er nog steeds de nodige belemmeringen zijn in het betalingsverkeer met Iran, heeft de NVB op 9 maart, samen met andere vertegenwoordigers van de financiƫle sector, deelgenomen aan een fact finding mission onder leiding van Secretaris-Generaal van Buitenlandse Zaken, mevrouw Renee Jones-Bos.

Wet- en regelgeving

Tijdens dit bezoek is gesproken met vertegenwoordigers van de Centrale Bank van Iran, het ministerie van Economie en Financiƫn en diverse private banken.

Doel was om meer inzicht te krijgen in de situatie van Iraanse banken op het terrein van internationale wet- en regelgeving, technische situatie en compliance (AML/CFT, accounting/risk management etc).

Road map

De constructieve gesprekken hebben geleid tot de afspraak om een road map op te stellen, om zo meer duidelijkheid te krijgen waar Iraanse banken al aan voldoen, waar meer werk nodig is en waar Nederland (technische) ondersteuning kan bieden.