Financiering door banken van bedrijven in coronatijd stijgt tot 15,2 miljard euro

Corona
12 juni 2020
Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels circa 180.000 ondernemers en consumenten financieel meer lucht gegeven. Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels 15,2 miljard euro gemoeid (twee weken geleden nog 12,8 miljard). Dat blijkt uit het overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag heeft gepubliceerd. (English translation available)

English

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 21.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 12,2 miljard euro. Ruim 4.300 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, met name via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C). Met de garantieregelingen is circa 1,2 miljard euro gemoeid. Tot nu toe hebben bijna 128.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, met een totale waarde van drie miljard euro. Dit aantal blijft gelijk ten opzichte van twee weken geleden.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB): “Overheid en banken hebben een eerste slag geslagen in de ondersteuning van bedrijven in nood. Daar ben ik trots op. Tegelijk realiseren we ons dat we er nog lang niet zijn. Ondanks de geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen van het kabinet zijn er nog steeds bedrijven die belemmeringen ervaren en pijn lijden, zoals de horeca. Verder gaf bijvoorbeeld de technologische industrie aan het komende half jaar grote problemen te verwachten.”

Het aantal nieuwe aanvragen van financiering is de afgelopen weken afgevlakt. Veel bedrijven krijgen lucht door het uitstel van aflossingen, de overheidsregelingen en het uitstel van belastingen, waardoor zij mogelijk minder geneigd zijn een nieuwe lening af te sluiten. Later in de crisis zou dit weer kunnen toenemen. Met toekenningen van de kleine kredieten corona garantieregeling (KKC) die vorige week live is gegaan, is tot nu toe dertien miljoen euro gemoeid.

Consumenten

Tot nu toe hebben ruim 31.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek of consumptief krediet. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Hiermee is in totaal 75 miljoen euro gemoeid. Deze cijfers blijven nagenoeg gelijk ten opzichte van de twee weken geleden. Een betaalpauze is niet het enige middel waarmee banken hun particuliere klanten wat financiële ruimte geven. Te denken valt verder aan aanpassing van het leenproduct of een betalingsregeling. Belangrijk is dat bij particulieren goed wordt bekeken wat de persoonlijke situatie toelaat; dat is voor elke situatie anders.

Tekst loopt door onder afbeelding

Betalingsverkeer

Het aantal online transacties met iDEAL en creditkaarten blijft onverminderd hoog. Afgelopen week werd er ruim 30% vaker online afgerekend dan in dezelfde week van 2019.

Hieronder vindt u twee grafieken met de ontwikkeling van de cijfers sinds 16 april 2020: