Financiering bedrijven door banken in coronatijd stijgt naar negentien miljard euro

10 juli 2020
Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels bijna 155.000 ondernemers en bijna 32.000 consumenten financieel meer lucht gegeven. Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels bijna negentien miljard euro gemoeid (twee weken geleden nog 17 miljard). Dat blijkt uit het overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag heeft gepubliceerd. (English translation available)

English

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis 26.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 15,9 miljard euro. Circa 5.000 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, met name via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C). Met de garantieregelingen is ruim 1,3 miljard euro gemoeid. Tot nu toe hebben bijna 129.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, met een totale waarde van drie miljard euro; deze cijfers zijn sinds half mei nagenoeg constant gebleven.


Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB): “De banken ervaren een zekere normalisering in hun werk. De vraag naar nieuwe financiering gerelateerd aan corona stagneert al enige tijd, wat erop kan duiden dat bedrijven op dit moment geen nieuwe lening nodig hebben óf de kat uit de boom kijken. We houden er echter rekening mee dat we ons bevinden in het oog van de storm en dat ons na de zomer economisch nog een zware tijd te wachten staat. Het is goed mogelijk dat later in de crisis de vraag naar krediet weer toe zal gaan nemen. Bij het afvlakken van de financieringsaanvragen speelt ook mee dat veel bedrijven lucht hebben gekregen door het uitstel van aflossingen, de overheidsregelingen en het uitstel van belastingen, waardoor zij mogelijk minder geneigd zijn een nieuwe lening af te sluiten. Dit is bijvoorbeeld aan de orde bij de Kleine Kredieten Corona regeling; mkb-bedrijven kunnen ook gebruik maken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten van de overheid voor eenzelfde bedrag.”

Consumenten

Tot nu toe hebben 32.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek of consumptief krediet. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Hiermee is in totaal 77 miljoen euro gemoeid. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de vorige meting. Een betaalpauze is niet het enige middel waarmee banken hun particuliere klanten wat financiële ruimte geven. Te denken valt verder aan aanpassing van het leenproduct of een betalingsregeling. Belangrijk is dat bij particulieren goed wordt bekeken wat de persoonlijke situatie toelaat; dat is voor elke situatie anders.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Betalingsverkeer

Het aantal transacties en de omzet met pinnen aan de kassa en met iDEAL en creditkaarten in webwinkels, was in de afgelopen drie weken alweer hoger dan vlak voor de lockdown. Vorige week waren er 2% meer transacties dan in week 9 (begin maart) en 8% meer omzet.

De volgende Corona Monitor verschijnt op 7 augustus a.s.