Financiering bedrijven door banken in coronatijd komt dit jaar uit op 33 miljard euro

18 december 2020
Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels bijna 172.000 ondernemers financieel meer lucht gegeven. Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels 33 miljard euro gemoeid (drie weken geleden nog 30,6 miljard). Dat blijkt uit het laatste overzicht van dit jaar dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag heeft gepubliceerd.

English

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 42.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 29,9 miljard euro. Circa 6500 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie. Met de garantieregelingen (zoals de BMKB-C, de GO-C en de KKC) is ruim 1,8 miljard euro gemoeid. 129.000 bedrijven hebben uitstel van betaling gekregen van hun bank. Met het uitstel is in totaal 3,1 miljard euro gemoeid.

Download corona monitor (pdf)
Download corona monitor (jpg)

Kerncijfers corona monitor 18 december 2020

NVB-voorzitter Chris Buijink: “We hebben begrip voor de schok die de lockdown bij veel ondernemers teweeg heeft gebracht, juist in een tijd waarin zij dachten veel van hun omzetverlies goed te kunnen maken. Banken willen er in deze moeilijke tijd zijn voor hun klanten en houden nauwlettend in de gaten hoe het met hen gaat. Het is in de eerste plaats goed te zien dat de overheid aanvullende maatregelen treft voor getroffen bedrijven. Waar bedrijven in de problemen komen, beschikken banken over een breed scala aan mogelijkheden om hulp te bieden, afhankelijk van de situatie van de onderneming. Denk hierbij aan faciliteiten voor aanvullende financiering, toegesneden op de coronacrisis, zoals de KKC, de BMKB-C en de GO-C. Extra uitstel van aflossing zit nog steeds nadrukkelijk in het instrumentarium van de banken om in de kern gezonde ondernemers bij te staan waar dat nodig is. Ook rond de feestdagen staan banken klaar om hierover met hun klanten in gesprek te gaan.”

“De laatste Corona Monitor van dit jaar laat zien dat banken het afgelopen jaar alles hebben gedaan wat mogelijk is om bedrijven en consumenten te ondersteunen met extra financiering. Ik ben dankbaar dat banken dat hebben kunnen doen, in nauwe samenwerking met de overheid en onze maatschappelijke partners,” aldus Buijink.

Tot nu toe hebben ruim 37.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek of consumptief krediet. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Hiermee is in totaal 88 miljoen euro gemoeid (gelijk aan drie weken geleden). Om bij een betaalpauze voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moeten consumenten zich uiterlijk op 1 april 2021 bij hun hypotheekverstrekker gemeld hebben.

Een betaalpauze op de hypotheek of consumptieve lening is een tijdelijke oplossing waarmee bijvoorbeeld wegvallende inkomsten een aantal maanden kunnen worden opgevangen. Als klanten, bijvoorbeeld door werkloosheid, meer structurele betalingsproblemen voorzien, is het verstandig om (opnieuw) in gesprek te gaan met de bank. De bank zoekt dan samen met de klant naar een passende en meer langetermijnoplossing. Zo’n oplossing is altijd maatwerk en het belangrijkste uitgangspunt daarbij blijft dat banken hun klanten willen beschermen voor lasten die ze niet kunnen dragen.