Brexit: ‘graag minnelijke scheiding’

02 februari 2017
‘In de Chinese kalendercyclus leven wij nu in het Jaar van de Haan. De haan is waakzaam en alert. Dat is precies wat wij moeten zijn in de bankensector in deze tijd.’ Dit zei voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken vanmiddag tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers Association in the Netherlands.

‘We leven in een tijd waarin oude zekerheden niet zeker meer zijn. We worden overspoeld door een tsunami aan ontwikkelingen.’ Buijink doelde hierbij op onder andere Brexit, de aankondigingen van nieuw beleid door de Amerikaanse president Trump en de opkomst van het populisme.

‘Banken zijn  gebaat bij stabiliteit en zekerheid,’ aldus Buijink. Hij sprak de hoop uit op een stabiele regeringscoalitie na de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Ten aanzien van Brexit zet hij in op een ‘minnelijke scheiding’, geen vechtscheiding. ‘Ik hoop dat er goede en faire voorwaarden voor handel en samenwerking met het Verenigd Koninkrijk blijven; een situatie dichtbij zoals we het nu hebben’.