Bankmedewerkers geven bijna 5000 gastlessen tijdens Week van het Geld

11 maart 2016
Medewerkers van 15 banken geven dit jaar bijna 5000 gastlessen op 2300 basisscholen tijdens de Week van het geld. Het doel van het gastlesprogramma ‘Bank voor de Klas' is om kinderen in het basisonderwijs vroeg 'geldwijs' te maken.

Centraal in de gastles staat de Cash Quiz, een klassikaal teamspel dat past bij de leeftijd en belevingswereld van kinderen en is afgestemd op de leerdoelen van het Nibud. Dit jaar speelt presentatrice Dolores Leeuwin, bekend van TV-programma Klokhuis, de hoofdrol in de films die onderdeel uitmaken van de Cash Quiz.

Na afloop van de officiële opening van de Week van het geld door koningin Máxima geven staatssecretaris Jetta Klijnsma en voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken een gastles op basisschool de Pontonnier in Hoorn. De les vormt de aftrap voor gastlessen aan meer dan 120.000 kinderen die bankmedewerkers tijdens de Week van het geld verzorgen op scholen in heel Nederland. Met de extra lespakketten die naar scholen worden gestuurd en de online versie van de Cash Quiz worden nog eens 30.000 leerlingen bereikt. Naast bijna 3800 bankmedewerkers zullen dit jaar ook vier Kamerleden een gastles verzorgen. Dat zijn Pieter Duisenberg, Karin Straus en Aukje de Vries (VVD) en Erik Ronnes (CDA).

Financiële educatie

Leren omgaan met geld wordt steeds belangrijker en ouders kunnen daar best hulp bij gebruiken. De invloed van reclame op bestedingen, de ontwikkeling waarbij de overheid steeds meer financiële beslissingen overlaat aan burgers en het huidige digitale tijdperk waarin betalingen steeds meer via ‘plastic geld’ verlopen zorgen ervoor dat geldzaken ingewikkelder worden. Het is noodzakelijk om leerlingen daarop voor te bereiden. De bovenbouw van de basisschool is een goede periode om aan die kennis en vaardigheden te werken, want de kinderen krijgen op die leeftijd steeds meer financiële verantwoordelijkheid. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hecht daarom groot belang aan financiële educatie, zodat kinderen verstandig leren omgaan met geld.

European Money Week

Inmiddels heeft de Week van het geld op initiatief van de NVB navolging gekregen in Europa. Tijdens de European Money Week die ook maandag van start gaat worden in meer dan 24 landen 24 landen tal van activiteiten rondom financiële educatie georganiseerd. Daarbij zullen medewerkers van veel Europese banken, van IJsland tot Litouwen, een financiële gastles verzorgen. Meer informatie over de verschillende activiteiten tijdens de  European Money Week vindt u op europeanmoneyweek.eu

Week van het geld

De Week van het Geld wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. De week is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken waarin meer dan 40 organisaties samen werken om de consument wijzer in geldzaken te maken. Het doel van deze week is om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. Veel activiteiten vinden plaats in de klas. Het gastlesprogramma 'Bank voor de klas' is een van de onderdelen van de Week van het geld.