Banken spelen in op talloze vragen over hypotheken

27 oktober 2016
De woningmarkt trekt behoorlijk snel aan. Woningen staan steeds korter te koop en de prijzen stijgen. Het vertrouwen in de woningmarkt is onverminderd groot, zo berichtte de Vereniging Eigen Huis vorige week. Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van hypotheken.

Om in te spelen op de uiteenlopende vragen van woningeigenaren over hun lopende hypotheek en nieuwkomers op de woningmarkt lanceert de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) samen met haar leden vandaag een nieuwe informatiewebsite: Bankenoverhypotheken.nl. Het gaat om een ‘portal’ die naast nieuwe informatie de eerdere initiatieven van de NVB bundelt ten aanzien van woningeigenaren met restschulden en de mogelijkheden voor hypotheekverlening aan zelfstandigen en flexwerkers.

Geen aanleiding voor verdere verruiming leennormen

‘Verantwoord lenen staat voorop’, is het uitgangspunt op de nieuwe website. Het bepalen van de leencapaciteit van consumenten voor een hypotheek is altijd een individuele zaak. Voor banken is belangrijk dat zij binnen de geldende regels voldoende ruimte hebben voor de beoordeling van de leencapaciteit van consumenten. Daardoor zouden in specifieke gevallen - waarin dat verantwoord is - consumenten iets meer kunnen lenen. Banken steunen de nieuwe leennormen voor 2017 (Tijdelijke Regeling) die minister Dijsselbloem van Financiën vanmiddag heeft gepubliceerd en de verruiming daarin voor tweeverdieners, maar zien op dit moment geen aanleiding voor verdere verruiming van de leennormen.

Website speelt in op actuele thema’s en discussies

Vele woningeigenaren vragen zich in deze tijd af welke mogelijkheden er bestaan om met hun lopende hypotheek mee te kunnen profiteren van de historisch lage rente. Ook is het voor veel consumenten niet duidelijk wanneer zij wel of niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Thema’s op de website zijn bij voorbeeld: leencapaciteit, geen vast inkomen, rentemiddeling, risico-opslag, hypotheken voor ouderen en vergoeding bij vervroegd aflossen. De website speelt in op actuele ontwikkelingen en discussies; nieuwe onderwerpen kunnen op ieder moment worden toegevoegd.

Informatie bieden en belangrijke signalen opvangen

De NVB hecht aan een goede dialoog over de verschillende hypothecaire thema’s en onderwerpen. De website biedt de bezoekers daarom de mogelijkheid vragen te stellen of aan te geven welke aanvullende informatie gewenst is. De NVB wil zo borgen dat de website niet alleen informatie biedt maar dat ook belangrijke signalen kunnen worden opgevangen waarop de bankensector zo nodig kan inspelen.