“Banken: maximaal mogelijke doen om klanten door moeilijke periode te helpen” - Vragen over corona en financiering

16 maart 2020
(also in English) Veel mensen maken zich grote zorgen over de gevolgen van het coronavirus; voor hun gezondheid maar ook financieel. “Banken staan klaar om het maximaal mogelijke te doen om hun klanten door deze moeilijke periode heen te helpen,” aldus Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Banken hebben in NVB-verband doorlopend en intensief overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en ondernemersorganisaties om ondernemers te helpen die getroffen worden door de economische gevolgen van het virus. Dat heeft geresulteerd in de verruiming van de BMKB-regeling met ingang van maandag 16 maart 2020 voor tijdelijke liquiditeitssteun voor in de kern gezonde bedrijven. Banken zullen hierdoor op basis van overheidsgaranties over een deel van het krediet meer ruimte hebben om ondernemers te helpen met liquiditeit.

English

De banken zijn zeer druk bezig met het inrichten van de aanvraagloketten. Zij bereiden zich voor op grote hoeveelheden aanvragen. De nieuwe BMKB-regeling specifiek voor de Corona-problematiek wordt op dit moment in de systemen en werkprocedures doorgevoerd. Wij begrijpen de zeer moeilijke situatie waarin ondernemers zich bevinden en doen alles wat wij kunnen om zo snel mogelijk ondernemers bij te staan. Daarbij blijft het onverminderd van belang dat iedere aanvraag individueel en gedegen wordt beoordeeld. Wij vragen het begrip dat dit in de aanloopfase nog niet altijd snel kan verlopen. Van dag tot dag wordt de procedure verbeterd.

Banken zijn daarnaast voorstander van uitbreiding van de GO-regeling voor grotere bedrijven en maatregelen voor zzp’ers die in de problemen komen. Ook zijn banken in gesprek met het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) om het maximale te kunnen doen voor hun klanten, in het verlengde van de maatregelen die de Europese Centrale Bank vorige week heeft aangekondigd. Wij roepen ondernemers op zo nodig contact op te nemen met hun bank. Banken doen er alles aan vitale functies in het financiële verkeer in stand te houden. Ook banken passen zich aan het overheidsbeleid aan en nemen daarin hun verantwoordelijkheid; daardoor kan de dienstverlening anders zijn dan u gewend bent. Kijk op de website van uw bank voor meer informatie. Ondernemers en consumenten hebben uiteenlopende vragen over hun financiën. Zij kunnen daarvoor bij hun bank maar ook bij andere organisaties terecht. Op deze pagina vindt u het laatste nieuws en de belangrijkste links naar de betreffende organisaties.