Banken geven bedrijven inmiddels voor zeventien miljard euro ademruimte in coronatijd

Corona
26 juni 2020
Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels bijna 152.000 ondernemers en bijna 32.000 consumenten financieel meer lucht gegeven. Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels zeventien miljard euro gemoeid (twee weken geleden nog 15,2 miljard). Dat blijkt uit het overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag heeft gepubliceerd. (English translation available)

English

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis bijna 24.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van veertien miljard euro. Bijna 4.800 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, met name via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C). Met de garantieregelingen is circa 1,3 miljard euro gemoeid. Tot nu toe hebben circa 128.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, met een totale waarde van drie miljard euro. Dit aantal is de afgelopen maand gelijk gebleven.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB): “De Nederlandse samenleving gaat geleidelijk aan weer open. Tegelijk zit de economie nog in zwaar weer. We weten dat in een aantal sectoren bedrijven het moeilijk zullen krijgen. We zullen daarbij – net als de overheid – niet iedereen kunnen helpen. We blijven ons daarbij richten op bedrijven die voor de coronacrisis in de kern gezond waren en een positief toekomstperspectief hebben.”

Het aantal nieuwe aanvragen van financiering neemt al enige tijd slechts beperkt toe. Hierbij speelt mee dat veel bedrijven lucht hebben gekregen door het uitstel van aflossingen, de overheidsregelingen en het uitstel van belastingen, waardoor zij mogelijk minder geneigd zijn een nieuwe lening af te sluiten. Later in de crisis zou de vraag naar krediet weer meer kunnen toenemen.

Consumenten

Tot nu toe hebben bijna 32.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek of consumptief krediet. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Hiermee is in totaal 76 miljoen euro gemoeid. Deze cijfers zijn de afgelopen maand nagenoeg gelijk gebleven. Een betaalpauze is niet het enige middel waarmee banken hun particuliere klanten wat financiële ruimte geven. Te denken valt verder aan aanpassing van het leenproduct of een betalingsregeling. Belangrijk is dat bij particulieren goed wordt bekeken wat de persoonlijke situatie toelaat; dat is voor elke situatie anders.

Tekst loopt door onder afbeelding

Betalingsverkeer

De omzet met pinnen is weer terug op het niveau van vlak vóór de coronacrisis, met ruim 2,7 miljard euro per week. De omzet met contante betalingen aan de winkelkassa is naar schatting nog steeds zo’n 30% lager dan vóór de lockdown. Het aandeel van de contante omzet aan de toonbank is echter relatief klein.