Banken gaan graag in gesprek met Autoriteit Persoonsgegevens over betaaldata

03 juli 2019
Nederlandse banken gaan graag in gesprek met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over de mogelijkheden om betaaldata te gebruiken. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in reactie op een brief waarin de AP haar visie geeft over wat de spelregels zijn voor banken als het gaat om het gebruik van betaaldata voor marketingdoeleinden. De AP laat in haar brief weinig mogelijkheden om klanten op basis van betaaldata te wijzen op andere producten van de bank, ook niet als dat evident in het belang van de klant is.

De NVB ervaart daarbij een spanningsveld tussen de eisen die voortvloeien uit privacywetgeving en de verantwoordelijkheid van de banken om hun klanten te behoeden voor financiële problemen of hen te wijzen op mogelijke voordelen. Zo kan de bank bijvoorbeeld wijzen op de voordelen van een studentenrekening als zij ziet dat er studiefinanciering op de rekening binnenkomt.

Verder vraagt de NVB zich af hoe deze visie zich verhoudt tot een toekomst waarin data voor veel bedrijven steeds belangrijker worden, met het feit dat de privacyregelgeving ruimte biedt om verantwoord gebruik te maken van data en met het feit dat in het verleden het gebruik van betaaldata voor marketingdoeleinden door banken door de voorganger van de AP werd toegestaan. De privacyregels zijn op dit punt niet veranderd.

De NVB wil hierover graag in gesprek met de AP. Banken zullen altijd zorgvuldig omgaan met de data van hun klanten. Zij willen zich vanzelfsprekend houden aan de wet en aan de afspraken die ze maken met hun klanten.