Banken blij met regeling voor kleine kredieten

Corona
07 mei 2020
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is “blij met de regeling voor bedrijven met een financieringsbehoefte tot 50.000 euro”, zegt NVB-voorzitter Chris Buijink in reactie op de aankondiging daarvan door het kabinet. “Deze regeling is mede op initiatief van de banken tot stand gekomen. Het is een goede aanvulling op het bestaande palet van maatregelen van overheid en banken om ondernemers door de coronacrisis te helpen.”

Tot nu toe hebben banken voor meer dan zeven miljard euro aan liquiditeit in de markt gezorgd; enerzijds door uitstel van aflossingen en anderzijds door het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven. Daarmee loopt er, ook in combinatie met de maatregelen van de overheid, al veel, zo stellen minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in hun brief aan de Tweede Kamer over de nieuwe regeling.

Banken zagen in de praktijk dat met name zeer kleine bedrijven tussen wal en schip vielen; zij kwamen niet in aanmerking voor de bestaande regelingen van de overheid en de banken. “In het belang van alle betrokken partijen zullen banken de kredietaanvraag zorgvuldig beoordelen,” aldus Buijink. Hierbij wordt zoveel mogelijk gewaarborgd dat alleen kredieten verstrekt worden aan in de kern gezonde bedrijven met terugbetaalcapaciteit. Als klant gegevens goed aanlevert, kan de bank snel beslissen door geautomatiseerde besluitvorming.

De zogeheten kleine kredieten corona garantieregeling (KKC) gaat niet meteen in. De daadwerkelijke inwerkingtreding en de vormgeving van de regeling zijn afhankelijk van de goedkeuring van de Europese Commissie. Het streven van overheid en banken is de regeling uiterlijk half mei in bedrijf te hebben. In ieder geval Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos hebben toegezegd leningen via de regeling aan te bieden.

Zie ook brief Tweede Kamer