Banken bereiden zich voor op hervorming rentebenchmarks

24 mei 2019
Banken zijn volop bezig met de voorbereidingen op de hervorming van veelgebruikte rentebenchmarks. Rentebenchmarks - ook wel: basisrentes, rentevoet of referentierentes - worden wereldwijd gebruikt voor de vaststelling van de prijzen van financiële overeenkomsten, zoals (persoonlijke) leningen en hypotheken, en van financiële instrumenten.

In 2022 moeten de belangrijkste rentebenchmarks en de gebruikers ervan voldoen aan de Europese Benchmarks Regulation (BMR). Deze leidt tot aanpassing of vervanging van bestaande benchmarks, zoals de EURIBOR en EONIA. Voor klanten van banken kan een herziening van een rentebenchmark betekenen dat een bestaand contract zal moeten worden aangepast. Dit kan leiden tot aanpassing van de productdocumentatie. Banken zullen hun klanten tijdig informeren over de impact van de herziening.

Deze week vestigden ook de toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM) aandacht op de noodzaak van goede voorbereiding op deze hervorming.