Bank voor de klas: ruim 4000 gastlessen en samen leren sparen

07 maart 2018
Tijdens de landelijke Week van het geld (12 t/m 16 maart) geven duizenden enthousiaste bankmedewerkers in totaal 4160 gastlessen financiële educatie, op basisscholen door heel Nederland. Hiermee worden naar schatting 100.000 leerlingen in het basisonderwijs bereikt. Met het programma Bank voor de klas, met als thema dit jaar: samen sparen voor de klas. Want wie kan sparen, is beter voorbereid op de toekomst.

Bank voor de klas

Al sinds 2011 organiseert de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) namens haar leden Bank voor de klas, het gezamenlijke programma voor financiële educatie voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Bank voor de klas presenteert daartoe elk jaar een nieuwe Cash Quiz, een spannend en interactief spel over (omgaan met) geld, waarbij de bankmedewerker de quizmaster is. “Bank voor de klas brengt echt de bank in de klas! Een project waarbij de gezamenlijke banken nu al acht jaar lang samen de handen ineen slaan. Daar ben ik ongelooflijk trots op”, aldus Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en ook dit jaar weer een van de gastdocenten Bank voor de klas tijdens de Week van het geld.

Gastlessen na de opening van de Week van het geld

De feestelijke opening van de Week van het geld is op maandag 12 maart 2018, in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag. Na het openingsevent geven NVB-voorzitter Chris Buijink en een aantal bestuurders van deelnemende banken gastlessen op een Haagse basisschool, De Fontein. Daarbij maken ze gebruik van het spel Cash Quiz.

Nieuw in 2018: Spaarchallenge

Bank voor de klas introduceert in 2018 de Cash Quiz Spaarchallenge. Met de Cash Quiz Spaarchallenge leren kinderen om samen te sparen voor een gezamenlijk gekozen doel. Ze leren spelenderwijs samenwerken, keuzes maken en de waarde van geld kennen. Ze oefenen tijdens hun spaarproject ook met het in kaart brengen van kosten en opbrengsten. De Spaarchallenge is geënt op andere online challenges, waarin mensen het online tegen elkaar opnemen – vaak voor een goed doel. Klassen die in de Week van het geld een gastles hebben gekregen van Bank voor de klas, kunnen zich daarna opgeven voor de Spaarchallenge en elkaar online inspireren met goede ideeën en hun vorderingen.

European Money Quiz

Behalve Bank voor de klas voor basisscholen, doen ook scholen voor voortgezet onderwijs mee aan de Europese variant van de Week van het geld – de European Money Week. Een aantal scholen doet dit jaar voor het eerst mee aan de European Money Quiz, die wordt georganiseerd door de Europese Banken Federatie (EBF). De Nederlandse nationale finale is op donderdag 15 maart, en wordt gespeeld via een quiz op het digitale platform Kahoot. De winnaars van de nationale finales gaan op 8 mei 2018 naar de internationale finale in Brussel.

Top 10 steden gastlessen Bank voor de klas

  1. AMSTERDAM (93 gastlessen)
  2. ’S-GRAVENHAGE (90 gastlessen)
  3. UTRECHT (66 gastlessen)
  4. ENSCHEDE (65 gastlessen)
  5. ALMERE (54 gastlessen)
  6. EINDHOVEN (49 gastlessen)
  7. APELDOORN (43 gastlessen)
  8. HAARLEM (41 gastlessen)
  9. ROTTERDAM (39 gastlessen)
  10. SPIJKENISSE (39 gastlessen)

Waarom sparen

De schuldenproblematiek onder jongeren blijft een actueel thema. Het huidige kabinet wijdde in haar Regeerakkoord (oktober 2017) ook een paragraaf aan het Terugdringen van schulden en armoede en wil het aantal mensen met problematische schulden terugdringen en mensen met schulden effectiever te helpen. 2,5 miljoen huishoudens hebben te weinig (spaar)geld achter de hand. Ze lopen daardoor een risico op financiële problemen. Harder roepen dat sparen belangrijk is, heeft volgens het Nibud weinig zin. Vrijwel iedereen beseft dat sparen nodig is. De samenleving zou moeten inzetten op het stimuleren van ‘ongemerkt’ sparen: geld opzij zetten zonder dat de consument dat direct voelt in zijn portemonnee. Alleen op die manier kan het aantal mensen met geldproblemen worden teruggedrongen, zo adviseerde het Nibud in 2017. Bank voor de klas introduceert dit jaar de Cash Quiz Spaarchallenge. Met de Cash Quiz Spaarchallenge leren kinderen om samen te sparen voor een gezamenlijk gekozen doel. Immers, jong geleerd is oud gedaan.

Financiële educatie: thuis en in het onderwijs

De moderne samenleving stelt steeds hogere eisen aan de financiële vaardigheden van mensen. Zij moeten steeds vaker beslissingen nemen met een belangrijke financiële component. Ouders vinden het lastig om kinderen het goede voorbeeld te geven en financieel op te voeden, met als gevolg dat veel kinderen financiële vaardigheden onvoldoende van huis uit meekrijgen. In het lesprogramma van basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs neemt financiële educatie nu geen vaste plek in. De gezamenlijke banken ontwikkelden in 2011 het programma Bank voor de klas, een programma voor financiële educatie voor de groepen 6, 7 en 8. Door kinderen op jonge leeftijd financiële kennis en vaardigheden mee te geven, zullen ze op latere leeftijd beter in staat zijn om zelf bewuste financiële keuzes te maken.

Over Bank voor de klas

Nederlandse banken hechten groot belang aan financiële educatie, zodat kinderen verstandig leren omgaan met geld. Door hen al jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid als ze volwassen zijn. De banken zien het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om kinderen te leren omgaan met geld. Aangezien financiële educatie nog niet verankerd is in het onderwijs, blijf de rol van banken hierin belangrijk. Kijk voor meer informatie op bankvoordeklas.nl.

Over de Week van het geld

De Week van het geld is een initiatief van plaform Wijzer in geldzaken. De achtste editie van de nationale Week van het geld is  van 12 t/m 16 maart 2018, gelijktijdig met de internationale Global Money Week en de European Money Week. Kijk voor meer informatie op weekvanhetgeld.nl.