'Bank voor de klas' helpt jongeren bij financiële beslissingen

03 juni 2017
In het artikel 'Hoe leer je een puber met geld omgaan' vandaag in NRC Handelsblad (pagina E17) wordt onder andere gewezen op 'bestaande lesprogramma's zoals het door de Nederlandse Vereniging van Banken georganiseerde ‘Bank voor de Klas'. Deze zouden zich teveel op kennis richten en te weinig op plannen, emoties reguleren en je behoefte leren uitstellen'. Dergelijke programma's zouden daardoor niet het gewenste effect hebben.

Het artikel doet daarmee geen recht aan de resultaten van Bank voor de Klas. In het kader van Bank voor de Klas geven jaarlijks enkele duizenden bankmedewerkers les aan circa 100.000 leerlingen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs over financiële onderwerpen zoals sparen, betalen en lenen. Zij doen dat aan de hand van een spel, de Cash Quiz. In deze quiz zitten juist psychologische keuzes, zoals de verleiding van een aantrekkelijke telefoonabonnement. Een evaluatie van het Nibud van vorig jaar laat zien dat het spelen van de Cash Quiz een duidelijk positief effect heeft. Na één gastles is bij tweederde van de leerlingen de kennis op het gebied van geldzaken toegenomen. Het Nibud spreekt van een 'robuust effect'. De Cash Quiz is ontwikkeld op basis van de kerndoelen van het Nibud in samenwerking met uitgeverij Zwijsen, een toonaangevende uitgever in het basisonderwijs.

Wijzer in Geldzaken

Dit jaar werd de zesde Bank voor de Klas georganiseerd, traditioneel tijdens de Week van het Geld. Bank voor de Klas wordt georganiseerd door de gezamenlijke banken en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De banken werken hierbij nauw samen met Wijzer in Geldzaken, een platform onder leiding van het ministerie van Financiën. De Week van het Geld is inmiddels Europees uitgerold, waarbij in verschillende landen medewerkers van banken gastlessen verzorgen op scholen. De banken en de NVB bieden Bank voor de Klas vrijwillig en kosteloos aan en hebben zich er altijd voor uitgesproken dat financiële educatie een vast onderdeel van het lesprogramma zou moeten zijn.